Niinistön ehdotus yhteisestä talouspolitiikasta saa kannatusta ainakin Orpolta ja Keskustalta

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kannattaa presidentti Sauli Niinistön ehdotusta kaikkien eduskuntapuolueiden yhteistyöstä talouspolitiikassa.

– Kestävää talouspolitiikkaa täytyy harjoittaa yli vaalikausien. Suomi tarvitsee sitoutumista yhteiseen tilannekuvaan. Tilanne on vakava, kirjoittaa Orpo viestipalvelu X:ssä (entinen Twitter).

Niinistö ehdotti uudenvuoden puheessaan, että esimerkiksi kansantalouden kohentamiseksi voitaisiin puolueiden kesken etsiä yhteisiä näkemyksiä, joilla olisi jatkuvuutta yli vaalikausien.

Keskustan puheenjohtaja, entinen valtiovarainministeri Annika Saarikko on myös ollut ajatuksen kannalla.

Myös esimerkiksi kansanliikkeen presidenttiehdokas Olli Rehn (kesk.) pitää hyvänä presidentin kannanottoa. Rehn on itsekin tehnyt vastaavan ehdotuksen. 

Rehnin mukaan mallia voitaisiin ottaa Ruotsista, jossa kaikki puolueet sitoutuvat yli- ja alijäämätavoitteeseen. Rehn on virkavapaalla Suomen Pankin pääjohtajan tehtävästä presidenttiehdokkuutensa vuoksi.

Myös SDP:n presidenttiehdokas ja entinen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen kannattaa myös ehdotusta, mutta varauksella.

– Pitkän aikavälin talouspoliittisen näkemyksen luominen parlamentaarisesti on hyvä ehdotus. Siihen tarvitaan kuitenkin sopimisen kulttuurin paluuta, kirjoitti Urpilainen viestipalvelu X:ssä.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, presidenttiehdokas Li Andersson kommentoi asiaa arvostelemalla suoremmin Orpon hallitusta yhteistyöhaluttomuudesta.

– Pienituloisia kurjistetaan täysin kohtuuttomalla tavalla samalla, kun hyvätuloisille annetaan verohelpotuksia. Työmarkkinapolitiikassa hallitus on valinnut avoimen konfliktin ja ammattiyhdistysliikkeen haukkumisen tien, kirjoittaa Andersson viestipalvelu X:ssä.

MTV:n politiikan toimittaja Juha Kaija arvioi Niinistön viimeisen uudenvuodepuheen presidenttinä 5:06
MTV:n politiikan toimittaja Juha Kaija arvioi Niinistön viimeisen uudenvuodepuheen presidenttinä.

Juttua täydennetty kello 14.33: Lisätty vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin kommentit.

Juttua muokattu kello 15.24: Lisätty SDP:n Jutta Urpilaisen kommentit.

Lue myös:

    Uusimmat