Petteri Orpo EU-johtajien huippukokouksessa: "Apu Gazaan saatava perille"

Saako Suomi EU:lta apua kaasuputken korjaukseen? Orpo saapui huippukokoukseen Brysseliin 4:23
Video: Saako Suomi EU:lta rahaa kaasuputken korjaukseen? Näin pääministeri Orpo kommentoi.

Pääministeri Petteri Orpo puhui medialle saapuessaan EU-huippukokoukseen Brysseliin. Hänen mukaansa EU:n on selkeästi tuomittava Hamasin terroristihyökkäys Israeliin ja varmistettava humanitaarisen avun pääsy perille Gazaan.  

EU:n johtajat kokoontuvat torstaina ja perjantaina huippukokoukseen Brysseliin. Kokouksen aikana EU-johto keskustelee muun muassa Lähi-idän tilanteesta ja Ukraina-tuen jatkamisesta. Suomea kokouksessa edustaa pääministeri Petteri Orpo (kok.)

Orpon mukaan EU:n on tuomittava Hamasin raaka terroristihyökkäys Israeliin voimakkaasti. 

Meidän on todettava yhdessä, että Israelilla on oikeus puolustautua ja Hamasin viemät panttivangit on vapautettava. 

Orpo toi esiin myös, että Israelin on puolustautuessaan noudatettava kansainvälistä oikeutta ja ihmisoikeuksia. 

Humanitaarinen apu pitää saada Gazaan, Orpo sanoo. 

Orpon mukaan aikaa ei kannata käyttää väittelyyn siitä, miten apu saadaan parhaiten perille.

Pragmaattisena suomalaisena aion puhua sen puolesta, että kaikki keinot, joilla humanitaarinen apu saadaan Gazaan, pitää olla käytössä. 

Orpo toteaa, että oleellisinta on saada apu perille niille gazalaisille, joilla ei ole mitään tekemistä Hamasin kanssa, ja jotka kärsivät parhaillaan humanitaarisesta kriisistä.

EU ehdottaa humanitääristä tulitaukoa

The Guardian uutisoi torstaina, että EU-maiden odotetaan tukevan lausuntoa, jossa vaaditaan "humanitaarisia taukoja" eli käytännössä jonkinlaista tulitaukoa Gazan pommituksiin. 

Orpon mukaan tulitaukoehdotuksessa korostetaan avun toimittamista perille Gazaan.

Kaikki toimet sen perille saamiseksi pitää olla käytössä, mukaan lukien humanitäärinen tulitauko. Mutta katsotaan miten keskustelu tänään menee, Orpo sanoo. 

Myös kaasuputken korjaus asialistalla

Orpo nosti torstaina esiin myös Suomen halun keskustella EU-rahoituksesta Balticconnector-kaasuputken korjaamiseen. Orpo keskusteli lyhyesti Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kanssa aiheesta ennen huippukokouksen alkamista.

Orpon mukaan komissiossa ymmärretään, että kyseessä on eurooppalainen energiainfrastruktuuri, jonka korjaamisen vastuita on syytä tarkastella yhdessä. Suomen ja Viron välillä kulkeva Balticconnector-kaasuputki on rakennettu suurelta osin EU-varoilla.

Lue myös:

    Uusimmat