Petossarjan taustalta paljastui teinipoika – huijasi ihmisiltä rahaa videopelin virtuaalivaluutan takia

Käräjäoikeus tuomitsi alaikäisen pojan lukuisista nuorena tehdyistä petoksista. Nuorukainen huijasi ihmisiä verkon kauppapaikoilla pienten rahasummien tähden. Rahat menivät videopelin virtuaalivaluuttaan.

Rikokset tapahtuivat vuosina 2021–2022 pojan ollessa 15–16-vuotias. Eteläsuomalainen teini kauppasi Tori.fi-sivustolla ja Facebookin kauppapaikalla olemattomia tavaroita ja huijasi ihmisiä maksamaan pienehköjä summia ilman aikomustakaan toimittaa myytyjä tavaroita.

Osa summista oli hyvinkin pieniä, vain muutaman kympin luokkaa: 17 euroa keksitystä kaulakorusta sekä 25 euroa Pokemon-keräilykorteista.

Poika käytti rahoja hankkiakseen Growtopia-videopelin sisäistä valuuttaa.

Suurin yksittäinen petos oli 157 euron arvoinen. Tuossa tapauksessa poika huijasi toista henkilöä siirtämään hänelle pelin virtuaalivaluuttaa ilman aikomustakaan maksaa takaisin. Sen sijaan hän huijasi edelleen toisia ihmisiä siirtämään rahaa virtuaalivaluutan myyjälle hyvityksenä menetyksestä.

Myös osan verkon kauppapaikoilla tekemistään huijauksista poika suunnitteli niin, että uhrit siirsivät rahat kolmansille henkilöille, jotka sitten lähettivät pojalle virtuaalivaluuttaa.

Käräjäoikeudessa todettiin, että poika kärsi jonkinasteisesta peliriippuvuudesta.

Tunnusti kaiken

Poika tunnusti kaikki huijaukset. Hänen mukaansa kyse oli kuitenkin korkeintaan lievistä petoksista. Käräjäoikeuden mukaan kyse oli pääasiassa perusmuotoisista teoista, sillä tekoja oli useita ja ne olivat tapahtuneet lyhyen ajan sisällä.

Huijauksiin myös liittyi suunnitelmallisuutta ja johdonmukaisuutta. Toisaalta tekoihin vaikutti myös pojan nuori ikä ja kypsymättömyys.

Poika tuomittiin 50 päiväsakon suuruiseen sakkorangaistukseen seitsemästä nuorena henkilönä tehdystä petoksesta sekä yhdestä lievästä petoksesta nuorena henkilönä. Lisäksi poika tuomittiin myöhemmin suutuksissa tehdystä laittomasta uhkauksesta.

Maksettavaa sakoista jää pojalle minimimäärä, eli 6 euroa kappaleelta, yhteensä 300 euroa. Lisäksi poika joutuu korvaamaan uhreille huijaamansa rahasummat.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen, eli siihen voi hakea muutosta hovioikeudesta.

Lue myös:

    Uusimmat