Peskovin poika väittää taistelleensa Ukrainassa etulinjassa – samaan aikaan hänen Teslansa oli ahkerassa käytössä Moskovassa

Harvinaista videokuvaa Bahmutista – näin Ukrainan ryhmä taistelee: "Onnistumme, miksi muuten olisimme täällä?" 2:55
Katso video: Näin ukrainalaiset taistelevat Bahmutissa.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedottajan Dmitri Peskovin poika väittää venäläismediassa taistelleensa rintamalla Ukrainan sodassa, koska koki sen velvollisuudekseen. Moni seikka puhuu kuitenkin väitettä vastaan.

Isossa-Britanniassa kymmenen vuotta asunut 33-vuotias Nikolai Peskov on Venäjän Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin vanhin poika. Hän palasi takaisin Venäjälle vuosina 2011–2012 ja on aiemmin tullut tunnetuksi myös nimellä Nikolai Choles, koska käytti isäpuolensa sukunimeä.

Lauantaina Nikolai Peskov sanoi venäläiselle Komsomolskaja Pravda -lehdelle antamassaan haastattelussa palvelleensa Wagnerin palkka-armeijassa taistelujen etulinjassa lähes puoli vuotta. Lehden mukaan Nikolai Peskov "suoritti velvollisuutensa ja sai jopa urhoollisuusmitalin".

– Tunsin, että se oli velvollisuuteni. Minun täytyi vain taistella, minun täytyi auttaa kaikkia siellä olevia. En voinut istua sivussa ja katsoa, kun ystävät ja muut ihmiset menivät rintamalle, Peskov väitti lehdelle.

Wagner-pomo: Hän taisteli hyvin

Peskovin pojan mukaan hänen isänsä suhtautui ymmärtäväisesti poikansa tahtoon taistella rintamalla ja tuki häntä kokonaisvaltaisesti.

Palkka-armeija Wagnerin johtajan Jevgeni Prigozhinin mukaan Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov olisi jopa itse pyytänyt, että hänen poikansa pääsisi rintamalle taistelemaan "ihan tavalliseksi tykkimieheksi".

– Hän taisteli hyvin. Oli tykkimiehenä, polviaan myöten mudassa ja paskassa, Prigozhin kommentoi venäläismedialle.

Prigozhinin mukaan Peskovin poika taisteli rintamalla väärän henkilöllisyyden turvin, jotta kukaan ei tietäisi hänen olevan Kremlin tiedottajan poika.

Valehteleeko Peskovin poika?

Useat tiedotusvälineet, kuten riippumaton Meduza ja The Moscow Times, ovat kyseenalaistaneet, onko Peskovin poika todella ollut rintamalla, kuten väittää. Väitettä vastaan puhuu muun muassa se, että sinä aikana, kun hänen piti väitetysti olla rintamalla, hänen Teslansa sai jatkuvasti sakkoja Moskovassa.

Tesla Model X, jonka Nikolai Peskov omisti maaliskuun 2023 loppuun asti, oli rikkonut liikennesääntöjä 24. heinäkuuta ja 6. marraskuuta 2022 eli silloin kun hän oli väitetysti eturintamalla Ukrainassa. Telegram-kanavalla on julkaistu kuvakaappauksia valvontakamerakuvista, joissa Peskovin Tesla ajaa ylinopeutta.

Nykyiset ja entiset Wagner-sotilaat sanoivat VCK-OGPU-telegram-kanavalle antamissaan kommenteissa, ettei Peskovin poikaa ole nähty Soledarin tai Bahmutin suunnalla, missä hän väitteiden mukaan taisteli.

Peskovin pojan tuttava myös kertoi VCK-OGPU:lle, ettei Nikolai Peskov ollut rintamalla tai edes poissa Moskovasta. Muut lähteet eivät vahvistaneet tätä tietoa.

Nikolai Peskov kuvattiin myös venäläisen propagandistin Vladimir Solovjovin videolla viime tammikuussa. Solovjov kutsui sitä "eksklusiiviseksi kuvamateriaaliksi Nikolai Peskovista rintamalla".

Solovjovin mukaan kuvamateriaali on kuvattu tammikuun lopulla Soledarin lähellä. Materiaalissa ei kuitenkaan näy väitetyn Peskovin kasvoista muuta kuin silmät, koska kasvot on peitetty armeijan huivilla eli sinänsä ne eivät ole todiste rintamalla sotimisesta.

Lisäksi video on kuvattu pimeässä kellarissa eli se on voitu kuvata missä päin maailmaa tahansa.

Sanoi, ettei saavu kutsuntoihin

Kun Venäjällä määrättiin liikekannallepano syyskuussa 2022, vankilassa olevan oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin työn jatkaja Dmitri Nizovtsev soitti Nikolai Peskoville ja esittäytyi sotilaskomissaariksi. Hän kysyi, olisiko Peskov valmis lähtemään sotaan Ukrainaan. Haastattelu näytettiin suorassa lähetyksessä ja se oli varsin kiusallinen Peskovin pojan kannalta.

Puhelussa Peskov kuulostaa hyvin hämmentyneeltä ja sanoo, ettei tietenkään aio saapua kutsuntoihin. Hän sanoo, ettei hänen ole oikein olla rintamalla ja että hän aikoo ratkaista tämän asian "toisaalla, korkeammalla asteella".

Puhelu jatkuu useita minuutteja ja siinä Peskov sanoo muun muassa, ettei ole valmis lähtemään vapaaehtoisena Ukrainan sotaan ja ettei hän ole mikään tavallinen rivisotilas.

Meduzan mukaan olisi hyvin kummallista, jos tällaisen puhelun jälkeen Nikolai Peskov olisikin yhtäkkiä päättänyt lähteä Ukrainan sotaan ja vieläpä etulinjaan eli käytännössä kohti hyvin todennäköistä kuolemaa.

Voit katsoa pienen otteen puhelusta englanniksi tekstitettynä alta.

Vuonna 2017 Aleksei Navalnyin tiimi julkaisi laajan tutkimuksen Nikolai Peskovista. Isossa-Britanniassa, jossa hän asui noin vuosikymmenen ajan, häntä syytettiin kahdesta pahoinpitelystä sekä ryöstöstä, ja hän vietti yli vuoden vankilassa.

Maaliskuussa 2022 Peskovin vanhin poika joutui Yhdysvaltain pakotteiden kohteeksi, jotka määrättiin Venäjän Ukrainassa aloittaman täysimittaisen hyökkäyksen jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat