Mainos

Perushoitajan sarjamurhajuttu: Näistä rikoksista naista syytetään

59-vuotias perushoitaja sai syytteen viidestä murhasta ja kahdeksasta muusta myrkytyksestä. Syytekirjelmän mukaan perushoitajalla oli vuosina 2004-2009 kaikkiaan kolmetoista uhria. Viisi näistä kuoli.

Syytteessä kuvatuissa teoissa on yhtäläisyyksiä. Lukuun ottamatta yhden työkaverin kahvin myrkyttämistä kaikissa tapauksissa oli kyse vanhoista, pääasiassa puolustuskyvyttömistä ihmisistä. Tekotapa oli samanlainen: uhreille annettiin keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä.

Oikeudenkäynti alkoi tiistaina reilun tunnin kestäneellä valmisteluistunnolla.

Syytetyn asianajaja Heikki Lampela ilmoitti, että syytetty kiistää kaikki syytteet.

Syyttäjät vaativat naiselle elinkautista vankeutta.

Murha kesäkuussa 2004

Perushoitajan epäillään murhanneen 81-vuotiaan naisen 22. kesäkuuta 2004 sairaala Mehiläisessä. Nainen oli vuodepotilas ja ollut äskettäin leikkauksessa.

Murhasyytteen mukaan perushoitaja oli antanut puolustuskyvyttömälle naiselle suuren määrän keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä.

Murha kesäkuussa 2005

Syytteen mukaan perushoitaja oli tappanut vaikeasti sairaan 70-vuotiaan miehen sairaala Mehiläisessä. Miehelle oli annettu 4. ja 5. kesäkuuta salaa keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä.

Vuodepotilaana ollut mies oli kuollut 5. kesäkuuta 2006.

Miehen ruumis kaivettiin haudasta ja maksa tutkittiin kesäkuussa 2009. Siitä löytyi lääkeaineita.

Törkeä pahoinpitely kesäkuussa 2005

Syytteen mukaan perushoitaja oli antanut työtoverilleen kahviin sekoitettuna myrkkyä, mutta työtoveri ei ollut kuitenkaan joutunut hengenvaaraan.

Teko tapahtui 23. kesäkuuta 2005, kun perushoitaja ja uhri olivat samassa työvuorossa. Työtoveria oli pyydetty tarkkailemaan perushoitajaa epäiltyjen anastusten vuoksi. Perushoitaja oli tuonut kahvin työtoverilleen.

Murhan yritys helmikuussa 2006

Helmikuussa 2006 perushoitaja oli Helsingin kaupungin palveluksessa ja vuokrattuna työntekijänä Hoivapalvelu Metsätähti Oy:ssa. Syytteen mukaan perushoitaja oli yrittänyt tappaa kotihoidossa olleen 91-vuotiaan naisen antamalla tälle keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä.

Nainen oli elvytetty sairaalassa. Naisen tavaroita oli kadonnut.

Törkeä pahoinpitely lokakuussa 2006

Syytteen mukaan perushoitaja oli lokakuussa 2006 aiheuttanut ruumiillista väkivaltaa 83-vuotiaalle naiselle. Perushoitaja oli VKTL-palvelut Oy:ssa ja hoiti naista kotihoidossa.

Naiselle oli 26. lokakuuta 2006 annettu keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä ja tämä oli joutunut sairaalahoitoon.

Murhan yritys lokakuussa 2006

27. lokakuuta perushoitaja oli syytteen mukaan antanut 85-vuotiaalle miehelle keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä. Nainen oli tuolloin saman yrityksen palveluksessa ja mies kotihoidossa.

Mies elvytettiin sairaalassa.

Murhan yritys marraskuussa 2006

Tässä tapauksessa VKTL-palvelut Oy:ssa työskennellyt perushoitaja oli yrittänyt syytteen mukaan murhata 83-vuotiaan kotihoidossa olleen naisen.

Naiselle oli annettu 22. marraskuuta 2006 keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä hengenvaarallinen määrä, mutta nainen oli elvytetty sairaalassa.

Murha marraskuussa 2006

Perushoitajaa syytetään 85-vuotiaan kotihoidossa olleen naisen murhasta, kun naiselle oli annettu keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä salaa 18.-19. marraskuuta 2006.

Nainen oli kuollut 21. marraskuuta 2006. Haudasta nostetulle ruumiille tehtiin oikeuskemiallisia tutkimuksia kesällä 2009. Tuolloin analysoitiin mm. naisen maksa.

Murhan yritys lokakuussa 2007

Perushoitaja oli työskennellessään VKTL-palvelut Oy:ssa yrittänyt tappaa kotihoidossa liikuntakyvyttömän kotihoitopotilaan. Uhri oli 75-vuotias nainen.

Syytteen mukaan perushoitaja oli antanut keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä.

Murha helmi-maaliskuussa 2008

Syytteen mukaan perushoitaja oli työskennellyt VTKL-palvelut Oy:n palveluksessa, kun hän oli helmi-maaliskuussa 2008 tappanut kotihoidossa olleen 90-vuotiaan naisen. Naiselle oli annettu kahdesti keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä. 25. helmikuuta nainen oli joutunut sairaalaan muutamaksi tunniksia ja 26. helmikuuta lääkkeitä oli annettu lisää.

Nainen oli kaatuillut kotonaan ja kuollut lopulta 8. maaliskuuta.

90-vuotiaan omaisuutta oli anastettu.

Murhan yritys elokuussa 2008

Syytteen mukaan perushoitaja oli 31. elokuuta 2008 yrittänyt murhata kotihoidossa olleen 77-vuotiaan naisen. Vanhukselle oli annettu keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä.

Perushoitaja oli päätynyt 77-vuotiaan hoitajaksi tarjoamalla kotihoitoa Lauttasaari-lehdessä.

Tässä tapauksessa perushoitaja oli itse soittanut hätäkeskukseen ja epäillyt lääkkeiden yliannostusta.

Naisen asunnosta oli sairaalaan viemisen jälkeen anastettu mm. kultainen ristiriipus sekä joitain merkkitavaroita.

Murha helmikuussa 2009

Syytteen mukaan perushoitaja murhasi Helsingin Seniorisäätiön Kannelkodissa vaikeasti sairaan vuodepotilaan. Nainen oli antanut 77-vuotiaalle yliannostuksen naisen hoitoon kuulumattomia lääkkeitä. Ne oli annettu 13. helmikuuta ja nainen kuoli 25. helmikuuta.

Syytteen mukaan vakaata harkintaa osoitti se, että perushoitaja oli antanut naiselle hankkimiaan lääkkeitä. - Kokonaistörkeyttä osoittaa se, että teko on kohdistunut täysin puolustuskyvyttömään vuodenpotilaaseen.

Kuolleen naisen elimistöstä löytyi erilaisia hoitoon kuulumattomia lääkkeitä. Samanlaisia takavarikoitiin naisen vaatekaapista työpaikalla ja tämän kotoa. Todistajina oikeudenkäynnissä kuullaan mm. työtovereita Kannelkodista.

Murhan yritys maaliskuussa 2009

Perushoitaja oli sopinut avustavansa 80-vuotiasta naista kotihoidossa. Syytteen mukaan perushoitaja oli valmistanut jugurttiannoksen, johon oli sekoitettu erilaisia hengenvaarallisia lääkkeitä.

Vanha nainen oli muistanut jugurtin maistuneen kitkerältä ja seuraava muistikuva olikin sairaalasta. Nainen oli saatu pelastettua Marian sairaalassa.

Jugurtista löytyi poliisitutkinnassa eri lääkkeitä.

Tämän viimeisen tapauksen jälkeen poliisi ryhtyi selvittämään juttua.

Valtionsyyttäjän ja viiden uhrin omaisten avustajan näkemyksiä tapauksesta

Katso Jarkko Sipilän raportti

Valokuvaajat piirittivät syytetyn ja hänen asianajajansa oikeussalissa

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.