Mainos

Perheyritysten liiton puheenjohtaja perintöverosta: Moni suunnittelee maastamuuttoa

MTV Uutisten studiovieraana ollut Perheyritysten liiton puheenjohtaja Heikki Kovanen ottaisi perintöverossa mallia Ruotsissa. Siellä varsinaista perintöveroa ei enää makseta. Verot lankeavat vasta, kun perityt osakkeet myydään.

Keskustelu perintöverosta nousi esille jälleen tänään, kun Onnisen perheyrityksen enemmistöomistaja, vuorineuvos Maarit Toivanen-Koivisto kertoi muuttavansa ensi vuonna perheineen Portugaliin, jossa ei ole lainkaan perintö- ja lahjaveroa.

– Jos minä nyt vaikka kuolisin, eivät neljä lastani selviäisi perintöveroista, sillä muu omaisuuteni ei riittäisi niiden maksuun, Toivanen-Koivisto sanoo.

– Niin sinivalkoinen ihminen kuin minä olen ja aina veroja maksanut, mutta meillä ei ole varaa tehdä Suomessa sukupolvenvaihdosta, Toivanen-Koivisto lisää.

Perheyritysten liiton Kovanen tunnistaa ilmiön. Hän tietää itse joitain kymmeniä tapauksia. Hänen mukaansa jos nyt asialle ei tehdä mitään, tapausten määrä voi kasvaa nopeasti.

– Suunnitelmia on monella. Tästä on ihan yleistä keskustelua yrittäjien keskuudessa, Kovanen sanoo.

Ruotsin lisäksi esimerkiksi Norjassa on jo luovuttu perintöverosta.

Kovasen mukaan keventämällä veroja valtio saattaisi jäädä jopa voitolle. Nykyisin sukupolvenvaihdos saattaa laittaa yrityksen niin tiukoille, että investointeja ei uskalleta tehdä. Ääritilanteissa sukupolvenvaihdoksessa joudutaan jopa työntekijöiden irtisanomisiin. Keveämmällä verotuksella ne olisivat Kovasen mielestä estettävissä.

– Kokonaissaldo voisi olla, että jos perintöveroa ei olisi, niin valtio voittaisi. Puhumattakaan näistä tapauksista, joissa muutetaan pois Suomesta maihin, joissa perintöveroa ei ole.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.