Pelkkä syöminen polttaa rasvaa? Nollan kalorin ruoasta superhitti

Britannian markkinoille viime syksynä ilmestyneet Zero Noodles -nuudelit ovat paisuneet jätti-ilmiöksi painonpudottajien keskuudessa.

Nuudelit, joissa on nolla prosenttia rasvaa, nolla prosenttia sokeria ja nolla kilokaloria ovat sekoittaneet Britannian laihdutusmarkkinat. Kauppojen hyllyille ilmestyneet kalorittomat ja mauttomat Zero Noodles -nuudelit viedään nyt käsistä, eikä valmistaja pysty vastaamaan kysyntään.

Yksi 200 gramman annos nuudeleita vastaa pientä annosta pastaa, riisiä tai perinteisiä munanuudeleita. Tuotteen kannattajien mukaan kalorittomien nuudeleiden avulla pystyy pudottamaan painoa helposti, koska nuudelit pitävät nälän loitolla. Mutta kuulostaako tämä jo hieman liian hyvältä ollakseen totta?

Glucomanna-kuitu hyväksytty laihdutustuotteeksi

Kalorittomat nuudelit ovat olleet jo pitkään japanilaisten suosiossa ja ne tunnetaan maassa nimellä "shirataki" eli "valkoinen vesiputous". Nuudelit valmistetaan aasialaisesta konjak-kasvista, jonka tärkkelyspitoisia mukuloita on käytetty vuosisatojen ajan jauhojen ja hyytelöiden valmistuksessa. Sen sisältämästä glucomanna-kuidusta valmistetaan myös nollan kalorin nuudeleita: tuotteesta 96 prosenttia on vettä ja loput 4 prosenttia kuitua.

Glucomanna-kuidun painonhallintaa edistävät vaikutukset on hyväksytty myös Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA:n toimesta, joten tuotetta saa markkinoida laihdutustuotteena. EFSA:n lausunnon mukaan glucomanna-kuitua tulisi syödä vähintään 3g päivässä yhdessä veden kanssa, jotta siitä olisi painonhallinnassa hyötyä. Sitä, vaikuttaako glucomanna-kuitua sisältävien nuudelien syönti samalla tavalla ei kuitenkaan ole tutkittu.

Onko miinuskalorisia ruokia olemassa?

Kalorittomat nuudelit eivät suinkaan ole ensimmäinen tuote, jota ylistetään nollan kalorin ihmeruokana. Joitakin ruokia on jopa tituuleerattu miinuskaloripitoisiski, sillä kehon väitetään polttavan enemmän energiaa niitä syödessä kuin saavan. Miinuskaloriruoiksi on nimetty muun muassa mansikat, greipit, punajuuret, kurkut ja omenat. Ei kuitenkaan ole olemassa tieteellisiä todisteita siitä, että miinuskalorisia ruokia olisi olemassa.

Britannian terveysasiantuntijat eivät myöskään suosittele korvaamaan ruokavaliossa hiilihydraatteja vettä ja glucomanna-kuitua sisältävillä nollan kalorin nuudeleilla.

– Muut elintarvikkeet, kuten hedelmät ja vihannekset, sisältävät samankaltaisia ​​suhteita vettä ja liukoista kuitua, samoin kuin monia hyödyllisiä hivenaineita. Nämä tuotteet ovat myös halvempia elintarvkevalintoja niille, jotka haluavat vähentää kalorimäärää ruokavaliostaan, toteaa ravitsemusterapeutti Alison Hornby.

Lähde: Daily Mail

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja