Mainos

Pelastusviranomaisille henkilökortti

Pelastusviranomaiset on tulevaisuudessa voitava tunnistaa henkilökortista.

Pelastusviranomaisten on voitava syyskuun alusta lukien osoittaa henkilöllisyytensä ja toimivaltuutensa pelastusviranomaisen henkilökortilla. Henkilökortin käyttöönotto perustuu uudistettuun pelastustoimen lainsäädäntöön.

Kortin lisäksi pelastusviranomaiset tunnistaa pelastusviranomaisen virkapuvusta.

Palotarkastajana ainoastaan viranomainen

Pelastustoimilain mukaan kunnan pelastusviranomaisia ovat palopäällikkö ja kunnan erikseen määräämät pelastustoimen viranhaltijat. Valtion pelastusviranomaisen toimivaltuuksia käyttävät tehtävään määrätyt sisäasiainministeriön ja lääninhallitusten virkamiehet.

Palotarkastuksen saa suorittaa ainoastaan kunnan pelastusviranomainen. Palotarkastus onkin yleisin tilanne, jossa ihmiset ovat tekemisissä pelastusviranomaisten kanssa.

Säädösten mukaan pelastusviranomaisen henkilökortin valmistaa sisäasiainministeriön asettamat turvallisuusvaatimukset täyttävä toimittaja. Korttien toimittajaksi on valittu Setec Oy, joka toimittaa myös poliisin ja rajavartiolaitoksen virkamerkit.

Pelastusviranomaisen henkilökortti on polykarbonaatista valmistettu luottokortin kokoinen kortti. Pelastusviranomaisen kuva ja häntä koskevat tiedot poltetaan laaserilla kortin sisään. Kortin helpoimmin havaittavia turvatekijöitä ovat kortin pinnan kohokuviointi ja kortissa oleva optisesti muuttuva FIN-tunnuksella merkitty värikohta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.