Mainos

Pekkarinen: Ympäristöministerillä vastuu Talvivaarasta

Kansanedustaja Mauri Pekkarinen (kesk) siirtää vastuuta Talvivaaran kaivostoiminnasta ympäristöministerille.

Pekkarinen sanoi MTV3:n Huomenta Suomessa, että vaikka Kainuun ely-keskus vastaa valvonnasta, on ministerillä asiassa lopullinen vastuu.

– Viime kädessä ympäristöministeri huolehtii siitä, että lupajärjestelyt ja annetut ehdot, sekä ennen kaikkea valvonta, ovat kunnossa. Viranomaisena siitä vastaa Kainuun ely-keskus, mutta jos ministeri havaitsee, etteivät asiat ole kunnossa, voi ministeriö yleisen toimivallan turvin puuttua toimintaan, Pekkarinen sanoi MTV3:n Huomenta Suomessa.

Pekkarisen mukaan ympäristöministeri Ville Niinistön (vihr) olisi lisäksi pitänyt puuttua Talvivaaran ongelmiin jo aiemmin.

– Viimeistään viime keväänä olisi pitänyt havaita, etteivät asiat olleet kunnossa.

Ympäristöministeri Niinistö on sanonut aiemmin, ettei hänellä ei ole oikeudellista asemaa ottaa kantaa Talvivaaran toimintaan. Niinistön mukaan hän voi ainoastaan perustaa työryhmiä ja antaa ohjeita.

Pekkarinen: En ole vastuussa Talvivaarasta

Ely-keskukset muodostettiin Mauri Pekkarisen kauppa- ja teollisuusministerikaudella. Keskuksilla ei Pekkarisen mukaan kuitenkaan ole mitään tekemistä Talvivaaran ongelmien kanssa.

– Lupaprosessi ei ole koskaan ollut minun hallintoni alla. Lupaprosessi on ympäristöhallinnon alaista ja päätökset on tehty ennen nykyisten ely-keskusten muodostamista, Pekkarinen painotti Huomenta Suomen haastattelussa.

Pekkarisen mukaan Talvivaaran ongelmista on opittava.

– Tässä on tehty ilmiselviä rikkeitä. Talvivaara ei ole toiminut siten kuin sille annettujen ohjeiden mukaan olisi tullut toimia. Tämä on valitettavaa sekä niiden ihmisten kannalta, jotka asuvat alueella, mutta myös koko kaivosteollisuuden maineen kannalta. Tapahtumat pitää analysoida perin pohjin. Missä kaikessa pitää parantaa juoksua, miten pitää kenties lupaehtoja tarkistaa.

(MTV3)

Katso keskustan Mauri Pekkarisen haastattelu: (Huomenta Suomi 16.11.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.