Mainos

Pate Mustajärvi villeistä vuosistaan: Kun naiivi into ja syvä jurri kohtaavat, se ei välttämättä ole hyvä asia

Pate Mustajärven elämää luotaavassa uutuuskirjassa todetaan, että hotelleja on nähty ja bileitä koettu.

Pate Mustajärven tarinan kertova henkilökuvateos Pate Ikurista (Docendo) julkaistiin tänään torstaina. Jo noin 40-vuotisen uran suomirockin parissa tehnyt Mustajärvi muistelee kirjan sivuilla muun muassa villejä 1980- ja 1990-lukuja.

Nuorena julkisuuden paine sai miehen vetämään homman usein överiksi ja heittäytymään Pateksi, jonka kohdalla asiaan kuuluivat elvistely, mahtailu ja pröystäily. Kun näihin lisäsi vielä viinan, tapahtui Popeda-solistille paljon.

– Kun naiivi into ja syvä jurri kohtaavat, se ei välttämättä ole hyvä asia, Mustajärvi toteaa kirjassa menneistä.

– Kaipa esiintyvä artisti on aina enemmän tai vähemmän oman roolinsa vanki. Ja itsehän sen roolinsa on jossain vaiheessa luonut. Niin kuin määkin Paten, joka syntyi aikoinaan aika vaivattomasti parodioidessani senaikaisia heavy metal -sankareita.

"Mustajärvi myöntää, että tuo vanha pirullinen ja ilkikurinen kaveri, rokki-Pate, joka kuljetti häntä bileistä bileisiin, liehakoi häntä toisinaan edelleen."

Laulaja vakuuttaa kirjassa pystyneensä vastustamaan rokki-Paten liehakointia.

– Se kuiskuttelee korvaani, että eikö olisi mahtavaa lähteä kaupungille pörräämään, vaikka ihan vaan viikoksi tai pariksi. Sen tyypin kanssa joudun ottamaan välillä tuhdit painit. Joskus se on saanut musta niskalenkin, mutta toistaiseksi mää johdan tätä ottelusarjaa.

Kirjassa todetaan paljon muuttuneen bändin tuotantotavoissa.

"Viinanhuuruisista, pitkälti öiseen aikaan pyörineistä biisintekoleireistä on siirrytty sivistyneisiin kahvipavun tuoksuisiin sessioihin. Bändi on muuttunut matkan varrella, niin myös koko organisaatio ja tapa toimia."

Enää Popedan keikkojen jälkeen bändin jäsenet eivät jää juhlimaan, vaan suuntaavat joko hotellihuoneisiinsa tai omiin koteihinsa. Takahuonejuhlia ei kirjan mukaan järjestetä kuten ennen vanhaan.

– Sanon niin kuin Lindholmin Olli, kun joku kysyi häneltä keikan jälkeen, missä jatkot ovat, että ne jäivät 80-luvulle. On hienoa saada herätä aamulla kotoa omasta sängystä, hakea Aamulehti postilaatikosta ja lukea se aamukahvin kanssa ihan rauhassa. Sen vuoksi sitä ajaa mielellään kotiin pidemmänkin matkan, Mustajärvi sanoo kirjassa.

Popeda-laulaja toteaa, että esiintyminen on muusikon työn ydin, ja että Kuumaa kesää jaksaa edelleen esittää, sillä yleisö jaksaa laulaa kappaletta mukana.

– Matkustaminen, hotellielämä ja julkisuus, niistä kaikista voisin luopua ihan koska vaan ja vielä mielelläni, mutta en esiintymisestä. Sitä energiaa, minkä yleisöltä saa, kaikkien näiden vuosien jälkeenkään sitä ei voita juuri mikään, Pate sanoo kirjassa.

---

Lainaukset ja sitaatit tänään julkaistusta kirjasta Pate Ikurista (Docendo).

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja