Pariisin puukottaja kannatti ääriajattelua, kertoo syyttäjä – kollegoidensa kimppuun hyökänneellä poliisilla yhteyksiä salafisteihin

Pariisissa neljä ihmistä kuoliaaksi puukottanut mies kannatti radikaalia islamia, kertoo syyttäjä Jean-Francois Ricard. Ricardin mukaan 45-vuotiaalla tietohallinnon työntekijällä oli niin ikään kontakteja radikaaleihin salafistiliikkeisiin.

– Hyökkääjä hyväksyi tietyt uskonnon nimissä tehdyt raakuudet ja puolusti vuoden 2015 Charlie Hebdo -hyökkäyksiä, Ricard sanoi.

Syyttäjän mukaan hyökkääjä myös muutti sekä pukeutumistaan että suhtautumistaan naisiin viime kuukausien aikana. Hän ei enää halunnut moskeijassa käydessään käyttää länsimaisia vaatteita, vaan vaihtoi ne perinteisempään asuun. Hän alkoi syyttäjän mukaan myös karttaa "tietynlaisia kontakteja naisiin".

Poliisi ampui miehen. Martiniquella syntynyt mies oli ollut poliisin palveluksessa vuodesta 2003. Hän oli kuuro.

Poliisilähteiden mukaan mies työskenteli osastolla, jossa kerättiin tietoja radikaalista islamista. 

Aikaisemmin viranomaiset ovat kertoneet, että teko tuli täytenä yllätyksenä, sillä miehen työhistoria oli nuhteeton. Viranomaiset myös sanoivat, ettei terroriyhteyksistä ollut heti näyttöä, mutta tutkinta siirrettiin perjantaina terrorismin vastaiselle yksikölle.

Miehellä ei ollut rikosrekisteriä, mutta häntä oli kuultu vuonna 2009 perheväkivaltaepäilyn takia.

Osti kaksi veistä, vaimolle tekstiviestiryöppy

Hyökkäyspäivän aamuna torstaina mies osti kaksi veistä: yli 30 senttiä pitkän keittiöveitsen sekä osteriveitsen, jonka hän piti kätkettynä. Tämän jälkeen hän lähetti vaimolleen peräti 33 tekstiviestiä. Viestien aiheena oli uskonto.

Viestinvaihto päättyi toteamukseen "Allahu Akbar" (Jumala on suuri). Vaimoa myös kehotettiin "seuraamaan profeettaamme Muhammedia ja meditoimaan Koraanin tekstejä".

Vaimo oli lauantaina edelleen pidätettynä.

Mies puukotti kolmea miespoliisia toimistossa, minkä jälkeen hän puukotti portaikossa naispuolisen hallinnon työntekijän. Kun hän tuli poliisiaseman pihalle, vastaan tullut poliisi käski häntä pudottamaan veitsen. Mies ei totellut, minkä jälkeen poliisi ampui häntä päähän.

Päivitetty kello 20.16: Lisätty pidempi versio jutusta.

Lue myös:

    Uusimmat