Mainos

Parhaat seksiasennot nivelvaivaisille ja tekonivelleikatuille – näihin sinäkin taivut

Yli miljoona suomalaista kärsii nivelrikosta. Seksistä ei tarvitse luopua kipujen takia. Express otti selvää, millaiset seksiasennot onnistuvat hyvin nivelkivuista huolimatta.

Expressin haastattelema professori Phil Conaghan kertoo, että esimerkiksi lonkan nivelrikko aiheuttaa usein kovaa kipua nivusissa, reisissä, takapuolessa ja polvissa asti. Sen lisäksi, että sairauden aiheuttama väsymys voi vaikuttaa seksihaluihin, seksi voi tuntua kipujen takia epämukavalta. 

Parhaat asennot nivelvaivaisille

Seuraavat vinkit on koonnut Arthritis Research UK, jonka verkkosivuilta löytyvät myös havainnollistavat kuvaesimerkit.

Erityisesti naisille

 • Nainen makaa alla, polvet koukussa. Mies makaa naisen päällä tämän jalkojen välissä. Tyynyt polvien alla voivat antaa lisätukea miehelle. Hyvä asento naiselle, jolla on tekonivel tai kipuja lonkassa.
 • Nainen makaa selällään tyyny lonkan ja reisien alla. Mies makaa naisen päällä jalat naisen molemmin puolin. Miehen paino jakautuu käsien ja polvien varaan. Asentoa suositellaan naiselle, joka kärsii lonkka-, selkä- tai polviongelmista.
 • Molemmat makaavat kyljellään, mies naisen takana. Tyyny naisen jalkojen välissä voi auttaa. Tämä on hyvä asento esimerkiksi naiselle, jolla on ongelmia lonkan kanssa. Tätä asentoa ei kuitenkaan pidä kokeilla lonkkaleikkauksen jälkeen. Lääkäriltä voi tarkistaa, tuleeko tätä asentoa välttää.
 • Nainen makaa selällään sängyn reunalla niin, että jalat menevät reunan yli. Mies yhtyy edestä päin. Asento helpottaa seksiä, jos nainen ei voi koukistaa lonkkia tai suoristaa polvia.
 • Nainen makaa selällään koukistaen polvet kyljellään poikittain makaavan miehen yli. Hyvä asento, jos naisen lonkat ovat notkeat, mutta hän ei voi suoristaa polviaan.
 • Nainen menee polvilleen ja nojaa sitten kehon eteenpäin joko tyynyjä tai huonekaluja vasten. Hyvä asento, jos naisella on lonkkaongelmia. Asentoa ei suositella, jos jompikumpi partnereista on ollut lonkkaleikkauksessa. Asennon sopivuudesta voi kysyä lääkäriltä.

Erityisesti miehille

 • Pari makaa kyljellään kasvotusten. Molempien päällimmäinen reisi kietoutuu kumppanin reiden päälle. Asento sopii hyvin selkäkivuista kärsiville miehille. Asento on hyvä myös lonkkaleikkauksen läpikäyneille, jos operoitu jalka jää päällimmäiseksi. Tässä asennossa kummankaan osapuolen niveliin ei kohdistu pitkäkestoista painetta. 
 • Mies makaa selällään. Nainen polvistuu hänen päälleen. Sopii hyvin miehelle, jolla on ongelmia lonkassa tai polvissa. Asento ei kannata, jos naisella on lonkassa tekonivel.

Polviongelmaisille

 • Molemmat seisovat. Nainen on edessä, mies takana. Nainen nojaa tukea ja tasapainoa saadakseen sopivalla korkeudella olevaan huonekaluun. Tämä asento on hyvä kaikille, joilla on vaikeuksia polvistua tai maata mahallaan. Sopii myös lonkkaleikkauksen läpikäyneille.

Kipeytyneiden nivelten takia tuttuihinkin seksiasentoihin voi olla hankala taipua. Conaghan suosittelee ennen seksiin ryhtymistä käymään kylvyssä tai ottamaan kipulääkkeitä, jotta touhut sujuisivat mahdollisimman rentona.

Ongelmista on tärkeä puhua, oman puolison lisäksi vaikka ammattilaisen kanssa. Kannattaa myös ottaa seksin suhteen ilo irti sellaisista päivistä, jolloin nivelkivut eivät ole kaikkein pahimmillaan.

Conaghan painottaa niin ikään, ettei yhdyntä ole ainoa keino tyydyttää seksuaalisia haluja. Suukottelu, hyväily, itsetyydytys yksin tai yhdessä sekä suuseksi ovat kaikki varteenotettavia keinoja nauttia seksistä ja pitää yllä seksuaalisuutta.

– Seksileluja, joita löytää erikoisliikkeistä ja internetistä, voi käyttää luultua monipuolisemmin. Niistä on hyötyä myös lihasten ja nivelten rentouttamisessa yhtä lailla kuin genitaalialueiden kiihottamisessa, Conaghan totesi Expressille.

Lähteet: Express, Terveyskirjasto, Suomen Nivelyhdistys, Arthritis Research UK

Seksistä pitää puhua!

Miten avoimuus voi parantaa seksielämän laatua? Seksuaaliterapeutti ja parisuhdebloggaaja puhuvat Huomenta Suomen lähetyksessä myös siitä, miten mielikuvitusta voi seksielämässä hyödyntää.

7:40

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.