Parhaat juomat joulupöytään

Suomalainen toivoo joululta hemmottelua ja hellyyttä kertoo tuore Suomalainen joulu 2009 -tutkimus. Joulupukin kontista toivotaan löytyvän myös herkkuja, sillä ruoka liittyy oleellisesti joulun perinteisiin. Ja hyvän jouluruuan kanssa nautitaan tietysti hyviä joulujuomia. Jouluhankinnat on paras aloittaa jo NYT.

– Hej tomtegubbar slå i glasen och låt oss lustiga vara…

Kun tämä tutun joulurallatuksen suomalaisessa versiossa tonttu-ukkoja kehotetaan pitämään hauskaa hyppimällä, ruotsinkielisessä versiossa lystiä pidetään kilistelemällä lasia. Se kuvaa hyvin muun muassa naapurimaan ja meidän eroa suhteessa juomakulttuuriin; me olemme aina olleet hieman varovaisemmalla linjalla lasien kohotuksen kanssa kristillisinä juhlapyhinä.

Jouluglögi, snapsi ja ehkäpä pieni konjakkikin ja makea likööri, saattoivat kuulua tavallisen suomalaisen perheen joulujuomiin myös menneinä vuosina, mutta viinin tulo joulupöytään antoi odottaa itseään viime vuosisadan loppupuolelle saakka.

Ajat ovat kuitenkin muuttuneet; nykyisin joulupöydässä on yleisesti tarjolla viiniä, vaikka sen sopivuudesta sekalaisista aineksista koostuvan jouluateriamme kanssa saatetaan olla montaa mieltä. Oikein valittu viini on kuitenkin jouluaterialla kuin kotonaan.

Kaikki juhlista -joulupöydän viineiksi valitsimme vanhan mantereen parhaimpia tuotteita; italialaisen Gancia Asti -kuohuviinin, ranskalaisen Pfaffenheim Pinot Gris -valkoviinin ja italialaisen Tommasi Poggio Al Tufo Rompicollo -punaviinin.

Jälkiruokaviinimme Lenz Moser Trockenbeerenauslese tulee Itävallasta samoin kuin suklainen liköörimme Mozart Gold. Eikä joulupöydästä voi unohtaa Portugalin lahjaa maailmalle; Graham’s Late Bottled Vintage -portviiniä.

Muista myös, että pullollinen hyvää viiniä tai likööriä on aina tervetullut joululahja!

Kun on valmis kuusi kultainen…

On aika aloittaa joulu. Keittiöstä tulvahtaa uunissa paistuvan kinkun ja laatikoiden tuoksu… kohta päästään syömään. Mutta ensin avataan pullo makeaa kuohuviiniä, jolla toivotetaan joulu tervetulleeksi.

Kaadamme lasiin hyvin jäähdytettyä Gancia Asti -kuohuviiniä. Se on valmistettu Italian Piemontessa Moscato- rypäleistä, ja pullotettu juuri ennen markkinoille lähtöä, jotta se olisi joulunakin luonteeltaan juuri sellaista kuin sen olla pitää; tuoksultaan aromikasta, runsasta ja hedelmäistä. Nostamme lasin huulille – tervetuloa joulu! – ja maistamme viiniä.

Tunnemme suussamme sen makean, raikkaan hedelmäisen, hieman rusinaisen ja sitruksisen, maun - ja olemme mielessämme oitis Sylvian joululaulun maisemissa, Italian taivaan alla. Ei ihme, että tämä kuohuviini on maamme ylivoimaisesti suosituin makea kuohuviini. Voisikohan sitä nauttia vielä tuonnempanakin…

Jouluruokaa tarjoo kunnon väki…

Joulupöydän kylmien kalaruokien ja muiden alkupalojen kanssa puolikuiva, kullan keltainen Pfaffenheim Pinot Gris on oivallinen valinta, sillä viinissä on juuri sellaista aromikkuutta, ja sopivaa hapokkuutta, jota alkupalat kaipaavat. Viinin tuoksu on hieman mausteinen ja ihastuttavan hunajainen, kuten sen sopivasti makeahko makukin.

Alsace, jossa viini on valmistettu, on yksi Ranskan gastronomian kehdoista, joten tämän viinin kanssa joulupöydän herkut ovat hyvässä seurassa. Ja sitä voimme tarjota myös kalkkunan seuraksi niille, jotka eivät välitä punaviinistä.

Kinkku on nostettu pöytään ja perinteiset joululaatikot sekä muut lisäkkeet tuoksuvat houkuttelevina. Tommasi Poggio Al Tufo Rompicollo on avattu hetkeä aikaisemmin, jotta se saa vähän ilmaa ennen kuin kaadamme sitä lasiin.

Jo viinin intensiivisen rubiininpunainen väri saa veden kihahtamaan kielelle; sen tuoksu tulvii kypsää hedelmää, paahteisuutta ja mausteita. Vaniljainen, sopivan täyteläinen ja mehukkaan hedelmäinen maku ovat peräisin sekä sen rypäleistä Sangiovesestä ja Cabernet Sauvignonista että tammitynnyreistä, joissa viini on kypsytetty.

Lasissamme on viinitalo Tommasin ylpeys Toscanan Maremmasta, Poggio Al Tufon viinitilan Rompicollo – viinitarhasta. Glorian Ruoka ja Viini -lehden Viinipruuvi valitsi tämän monipuolisen ruokaviinin omassa hintaluokassaan italialaisten viinien suosikiksi pari vuotta sitten.

Tässä tuomme sulle mettä…

Vatsa alkaa mukavasti täyttyä, mutta vielä on sijaa juustoille ja jälkiruuille ja makealle jälkiruokaviinille… tai jospa sittenkin liköörille… vaiko portviinille?

Itävallan Burgenlandissa taidetaan makeiden viinien valmistus. Sieltä tulee myös makea jälkiruokaviinimme Lenz Moser Prestige Trockenbeerenauslese. Viini on väriltään kuin kultainen aurinko ja sen hunajaisessa tuoksussa voi aistia jouluisten kuivien hedelmien makean aromin.

Nektari täyttää suun hedelmäisellä ja hunajaisella makeudellaan, jota juoman tasapainoiset hapot kannattelevat; makeaa mutta myös mehevää. Kuin tehty jouluisten jälkiruokien kanssa nautittavaksi, mutta toimii myös homejuuston ja hanhenmaksan makuparina.

Suklaa sulaa suussa

Varsinainen jouluyllätys löytyy makeiden uutuusjuomiemme joukosta! Maailmankuulujen Mozartkugel- suklaamakeisten syntysijoilla Salzburgissa valmistetaan Mozart Gold -likööriä, joka on jo itsessään jälkiruoka, täyteläisen kermainen ja suklaistakin suklaisempi.

Ihanan samettinen, suun pehmeästi täyttävä likööri vie yksinkertaisesti kielen mennessään. Se on täyttä luonnon tavaraa ilman lisäaineita, pähkinä- tai mantelijäämiä, ja sopii gluteenittomaan ruokavalioon. Käytimme likööriä myös valmistaessamme joulun aikaan maistuvia mozart-tryffeleitä, sillä likööri sopii mainiosti jälkiruokien ja drinkkien ainesosaksi.

Portviinin ystäville joulu on hienoa aikaa, portviini kun sopii sekä ruokapöydän juustoille että jälkiruuille. Makeat, mausteiset kakut ja leivonnaiset sekä suklaa- ja marja jälkiruuat ja ovat oivallisia portviinin seuralaisia.

Ja mikäpä olisi mieluisampi joululahja portviinin ystävälle kuin esimerkiksi pullo Graham’s Late Bottled Vintage -portviiniä. Tämä rubiininpunainen, tuoksultaan kukkaisa, makea ja täyteläinen, tiiviin hedelmäinen portviini on lajinsa markkinajohtaja Suomessa, kuten myös useimmissa maissa, joihin sitä viedään.

…oi jospa ihmisellä ois joulu ainainen.

Lisää juhlaideoita: www.kaikkijuhlista.fi

Artikkelin tarjoaa: Interbrands

Lue myös:

    Uusimmat