Parempi äänieristys

Asun vanhassa keskustan kivitalossa ja makuuhuuoneen seinä tuntuu olevan kovin ohut. Naapurista kuuluu ihan tavallinen puhe selvästi läpi. Mitä äänieristysmahdollisuuksia on olemassa? Nyt seinä on betonia. Onko olemassa jotain erikoisesti tähän tarkoitukseen olevaa levyä, jonka voisi sitten maalata tai tapetoida?

Kiitoksia kysymyksestä Äänien kantautuminen johtuu ääniaaltojen etenemisen mahdollistavista rakenteista. Ääni voi tulla suoraan seinän läpi, seinää kohtaavan toisen seinän kautta tai patteriputkiston välityksellä. Lisäksi aistimukseen vaikuttaa oman huoneen akustiset ominaisuudet. Vaimentamiskeinot riippuvat siitä, mitä kautta ääni kulkeutuu.

Seinän eristävyyttä voi parantaa joko kiinnittämällä siihen huokoiset levyt esimerkiksi Haltex tai rakentamalla väliseinän.

Seinän levytys on helpoin ratkaisu, joskaan ei niin tehokas kuin väliseinä. Rautakaupoista on saatavissa valmiiksi pinnoitettuja levyjä, jotka eivät välttämättä kaipaa muuta käsittelyä.

Väliseinän ja alkuperäisen seinän väliin laitetaan akustolevyä. Tämä on villalevy, joka on suunniteltu äänen vaimentamiseen. Väliseinäratkaisu pienentää huonetilaa noin 5 cm:llä. Seinämateriaali voi olla joko lastulevy tai kipsilevy, joka maalataan tai tapetoidaan.

Jos ääni kulkeutuu patteriverkoston kautta, on syytä ottaa yhteyttä isännöitsijään. Ääni on mahdollista vaimentaa putkistossa, mutta vaatii tarkemman selvityksen.

Naapurin elämä voi kuulua myös seinäelementtien raoista. Niiden ei tarvitse olla millin sadasosia suurempia. Jos näin on, voi tilannetta parantaa elementtisaumojen tiivistyksellä.

Terveisin Sakke

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja