Paremmat autonrenkaat eteen vai taakse? Paikalla on väliä!

Osassa Suomea on jo vaihdettu talvirenkaat, ja loput Suomesta seuraa pian perässä. Miten sijoittaa renkaat, jos rengassarja ei ole kulunut tasaisesti? Tulisiko renkaiden paikkaa myös vaihtaa kesken kauden?

Auton etu- ja takarenkaat kuluvat eri tahtia. Tästä syystä on suositeltavaa, että renkaiden paikkaa vaihdellaan noin 8000 km välein, jotta kulumiserot etu- ja takapyörien välillä pysyisivät maltillisina.

Kun rengassarja kulutetaan tasaisesti, tulee kaikki neljä rengasta myös aikanaan uusittua yhtä aikaa.

– Ihannehan olisi, että auton rengassarja olisi tasalaatuinen eli kaikki neljä rengasta olisivat ominaisuuksiltaan samanlaisia. Käytännössä tämä usein hoidetaan niin, että joka toinen vuosi renkaat ovat edessä ja joka toinen vuosi ne ovat takana, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen sanoo.

Renkaiden pyörimissuuntaa ei kuitenkaan saa muuttaa.

–  Vasemman puolen renkaat pidetään koko ajan vasemmalla puolella ja oikeanpuoleiset oikealla puolella autoa, jolloin pyörimissuunta ei muutu.

Paremmat eteen vai taakse?

Jos rengassarja kuitenkin on kulunut epätasaisesti, onko väliä minne paremmat renkaat sijoitetaan, koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen Autoliitosta?

– Paremmat renkaat tulee sijoittaa aina auton takapäähän – vetotavasta riippumatta. Näin varmistetaan auton perän pysyminen tiessä.

– Mikäli takana olisivat huonommat renkaat, pito murtuisi sateella tai liukkaalla ensin auton takapäästä. Jokainen tietää, miten auto käyttäytyy, jos pito takarenkaista murretaan esimerkiksi käsijarrun avulla. Huonommat renkaat takapäässä saavat aikaan saman ilmiön.

Lue myös:

    Uusimmat