Paras ruokavalio vaihdevuosiin – lue asiantuntijan suositukset

Syömällä oikein voit selvitä vaihdevuosista vähäisemmillä vaivoilla, brittiläinen ravitsemusterapeutti Alison Cullen uskoo.

Vaihdevuosioireista kärsivät naiset ovat ravitsemusterapeutti Alison Cullenin sydäntä lähellä. Hän uskoo, että jo tieto vaihdevuosista ja tunne siitä, että ei ole ainoa uudessa elämäntilanteessa, voi helpottaa tuntemuksia.

– Vaihevuosia lähestyessä on erityisen hyvä aika alkaa huolehtia ruokavaliosta. Viesti on sama kuin kaikille muillekin: syö enemmän hedelmiä ja kasviksia, vähemmän eineksiä ja sokeria. Suosi täysjyvää, ei valkoista leipää, riisiä ja pastaa, jotta kehosi saa tarvitsemiaan ravinteita.

Sen sijaan sokeria, kofeiinia ja prosessoituja elintarvikkeita kannattaa Cullenin mukaan välttää, sillä hän sanoo niiden voivat lisätä taipumusta kuumiin aaltoihin.

– Muista juoda tarpeeksi vettä, sillä kuumissa aalloissa kehonlämpötila kohoaa ja hikoillessasi menetät nestettä. Sydän hakkaa, ja olostasi tulee stressaantuneempi, ja se taas pahentaa oireita, Cullen kuvailee.

Tärkein neuvo on kuitenkin vähentää stressiä jo ennen vaihdevuosia, sillä Cullen kertoo stressin olevan iso osatekijä ja laukaisija vaihdevuosien oireissa. Cullenin mukaan mitä enemmän naisella on stressiä, sitä todennäköisemmin hänen vaihdevuosistaankin tulee vaikeat. Hän kehottaakin pyhittämään puoli tuntia päivittäin rentoutumiselle, ja tekemään esimerkiksi helppoja ja nopeita hengitysharjoituksia: laske kolmeen sisäänhengityksellä, ja tee samoin hengittäessäsi ulos.

– Rohkaisemme naisia syömään magnesiumpitoisia ruokia, sillä stressi on erityisen paha vaihdevuosissa. Magnesium rauhoittaa hermostoa, ja sitä on vain terveellisissä ruuissa: kuivatuissa hedelmissä, rusinoissa, viikunoissa, pähkinöissä, siemenissä, täysjyvissä, linsseissä, pavuissa, herneissä ja mangossa, Cullen listaa.

Mitä naisen tulisi tietää vaihdevuosista? Katso

Maaliskuussa Studio55.fissä keskusteltiin naisen ikääntymisestä gynekologi Maija Kajanin kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja