Paras mustikkasato saatiin Pohjois-Suomeen

Pohjois-Suomen erinomainen mustikkasato on nyt kypsä poimittavaksi. Arktiset Aromit ry:n mukaan pohjoisen mustikka on hyvälaatuista ja sitä on metsässä todella runsaasti. Myös Metsäntutkimuslaitoksen valtakunnallisen selvityksen mukaan parhaat mustikkasadot saadaan Oulunläänistä ja Metsä-Lapista, jossa mustikkaa on selvästi keskimääräistä enemmän. Koko maassa mustikkasato jäi jonkinverran keskimääräistä pienemmäksi, marjaa saadaan arviolta alle 200 miljoonaa kiloa. Satoa heikensivät toukokuun loppupuolen kylmä ja sateinen sää sekä paikoitellen esiintynyt halla. Myös keskikesän kuivuus verotti mustikkasatoa. Hyvänä marjavuonna mustikan kokonaissato on noin 250 miljoonaa kiloa.

Vain pieni osa mustikasta myydään keskusliikkeissä

Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Simo Moisio kertoo, että kotitaloudet poimivat omiin tarpeisiinsa marjoja noin 15 miljoonaa kiloa, mikä on paljon kaupallista keruuta enemmän. Kauppaan mustikkaa poimitaan parhaina vuosina yli kolme miljoonaa kiloa, mutta normaalisti määrä on noin miljoona kiloa. Oman osuutensa marjasadosta vievät myös torikauppa ja pimeä kauppa, joka mustikalla on tosin huomattavasti arvomarjaa, hillaa vähäisempää.

Vaikka marjanpoimijoita on viimeisen kolmen vuoden aikana tullut runsaasti myös venäjältä, valtaosa mustikkasadosta mätänee edelleen metsiin.

Marjat talteen

Arktisten Aromien säilöntä- ja reseptivihkosta on saatavilla monista pääkaupunkiseudun marjoja myyvistä vähittäiskaupoista. Esitteen ohjeiden avulla marjat on helppo säilöä niin, että ravintoaineet ja flavonoidit saadaan parhaalla mahdollisella tavalla talteen.

(MTV3 Internet / Finfood)

Testaa Makuja & Viinit sivujen marjaisia leivonnaisia ja jälkiruokia:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja