Mainos

Paneloidaan katto

Vanha kipsilevykatto tuli paneloitavaksi. Koolaushan siihen tarvittiin lautojen kiinnittämiseksi; sopiva jako on 60 cm ja puutavara 22 x 100 mm lautaa. Itse paneeli puolestaan tehtiin terveoksaisesta, valkolakatusta kuusipaneelista. Reiska sovitti kaksi laudanpätkää toisiinsa, kaivoi mittanauhan taskustaan ja tarkisti etenemän: 11 cm näytti olevan.

Katto mitattiin ensin molemmista reunoistaan sen selvittämiseksi, esiintyykö siellä kiilausta. Jos heittoa on, se puolitetaan heti lähdössä lautaa kaventamalla. Samoin mitattiin katto myös lautojen pituussuunnassa.

Työtä nopeuttaa aika lailla, jos kaikki laudat ovat samanmittaisia, sillä ne voidaan katkaista kaapparisirkkelillä niiden ollessa vielä muovin sisällä nipussa. Muussa tapauksessa on tietysti turvallisempaa katkaista ne tarpeen vaatiessa vaikka yksitellen. Tässä tapauksessa etenemä osoittautui sopivan katon leveyteen niin mukavasti, että molempiin reunoihin tuli täyslevyinen lauta, tosin toisessa reunassa oli kavennettava pari senttiä laudan toista päätä.

Reunoille jätettiin pieni elämisvara. Jos laudat asennetaan tiukasti seinää vasten, ne saattavat pahimmassa tapauksessa kosteutta imiessään laajeta sen verran, että paneelin keskiosa pullahtaa ikävän näköisesti alaspäin.

Paneeli asennetaan mieluiten päävalon suuntaisesti. Jos sähköjohtoja on irrotettava, sulake on muistettava irrottaa sulaketaulusta. Rasiaterä on halpa ja näppärä väline, jos rasioille on tehtävä aukkoja. Yksittäiset johdon läpiviennit puolestaan voi tehdä sopivan reiän kautta.

Tällä kertaa päätettiin kiinnittää laudat viimeistelynaulaimella naaraspontin alareunasta; toisin sanoen piilonaulauksella. Tällöin pitää tietysti edetä naaraspontti edellä. Toinen mahdollisuus olisi ampua laudat päältä lävitse. Silloin on käytettävä pitkää linjaria siistien, suorien naulankantarivien aikaansaamiseksi.

Naulan pituuden tulee olla kaksi ja puoli kertaa kiinnitettävän materiaalin paksuus – 15 mm paksuun paneeliin pitäisi siis käyttää 40-42 mm naulaa. Järkeä saa silti käyttää: eihän ole mielekästä ampua rikki esimerkiksi höyrynsulkumuovia.

Työn edetessä tarkastetaan neljän, viiden laudan välein eteneminen lähestyvään seinään mittaamalla etäisyys laudan molemmista päistä. Tällä tavalla mahdollinen viistous havaitaan ajoissa ja voidaan piilottaa paneloinnin toisesta päästä, esimerkiksi milli lautaa kohden.

Varastolta noudetun puutavaran olisi hyvä antaa seistä tasaantumassa ainakin viikon verran siinä tilassa, johon se tullaan asentamaan. Erityisen tärkeää tämä on sellaisen laudan kohdalla, jota on säilytetty ulkovarastossa. Jos sellainen isketään kattoon heti noudon jälkeen, se alkaa helposti haristaa kuivuessaan ja pahimmillaan jopa pomppaa ulos pontista.

Muoviin pakatuista lautanipuista ei saa missään tapauksessa poistaa muovia kuivumisen ajaksi. Tämä koskee erityisesti kuusilautaa, joka menee silloin hyvin helposti korkkiruuville. Sen sijaan kannattaa tehdä muoviin lyhyitä viiltoja paketin molemmin puolin – muovikääre pysyy lujana ja pitää puristuksellaan laudat ojennuksessa, mutta viiltojen ansiosta kosteus pääsee haihtumaan puusta.

(JKA 24.11.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.