Palovamma tuntuu aivoissa samalta kuin ero

Kun rakkaus loppuu ja sydän särkyy, kipu tuntuu koko kehossa. Tutkimuksen mukaan tuska on todellista, sillä kipu tuntuu aivoissa samanlaisena kuin palovamma.

Nyt se on todistettu: ero todella tekee kipeää. Tutkijat ovat havainneet, että aivot reagoivat hylkäämiseen samalla tavalla kuin poltetuksi tulemiseen, kertoo cnn.com.

Tutkimukseen osallistui 21 naista ja 19 miestä. Heitä yhdisti yksi tekijä: jokainen koehenkilö oli joutunut jätetyksi edellisen kuuden kuukauden aikana.

Kokeissa testihenkilöt altistettiin ensin kuumuuden tuottamalle kivulle käteen kiinnitetyn lämpölähteen avulla. Toisessa kokeessa testattavien tuli katsoa entisen rakkaansa kuvaa ja muistella kokemuksiaan tämän kanssa. Heidän aivojaan myös kuvattiin.

Tulokset yllättivät: kun ajattelet sinut jättänyttä rakasta, aivoissa aktivoituu sama alue, joka herää myös esimerkiksi kuuman kahvin polttaessa kättäsi. Tutkijoiden mukaan aivot eivät siis tee tarkkaa eroa fyysisen ja rankan psyykkisen kivun välille.

Sydämensä särkeneet tuskin tätä todistetta enää kaipaavat – hehän tietävät tuskan olevan todellista oman kokemuksensa kautta.

MTV3/Helmi

Lähde: Cnn.com

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja