Paljonko opettajan lahja saa maksaa? Anette pohtii ongelmaa, jonka kanssa moni kamppailee: "Toiselle 20 euroa on pikkuraha ja toiselle viikon ruokaraha"

Lapsiperheköyhyyden ennaltaehkäisy 10:04
Miten lasten köyhyyttä voisi ennaltaehkäistä?

Onko opettajalle kerättävään yhteislahjaan pakko osallistua, ja jos, millä summalla?

Espoon kaupunki kielsi jo liian kalliit lahjat opettajille. Bloggaaja Anette pohti Operaatio äiti -blogissaan ongelmaa, joka monien muiden kaupunkien asukkailla on edessään: onko opettajan yhteislahjaan pakko osallistua, ja jos, millä summalla?

– Sain aiemmin tänä vuonna eskarista kehotuksen laittaa 30 euroa pottiin, joka oli kaikin puolin epämääräinen ja sovittu vanhempainillassa, jossa en ollut paikalla. Selvittelin asiaa ja lopulta selvisi, että tällä hankitaan lahjat opettajille ja maksetaan yksi retki keväällä (10e), Anette kertoi blogissaan kokemastaan.

– Ensimmäinen ajatus oli, että mistä lähtien opettajille on kerätty erikseen rahaa lahjaa varten ja toinen ajatus oli, että kuinka paljon lahjan oletetaan maksavan? Sanotaan, että 20 perhettä laittaa 20 euroa ja se tekee jo 400 euroa, joka on ihan älytön summa, hän kirjoittaa

Koki painostusta osallistua

Anette kertoo MTV Uutisille, että kyseenalaisti kerättävän summan useita kertoja. Sitten selvisi, että summasta 20 euroa oli tarkoitettu opettajan lahjaan.

– Ilmoitin, että mielelläni en sitä maksa, mutta siitä hoputettiin uudelleen. Sanoin suoraan, että jätetään tänä vuonna väliin ja tehdään oma (lahja). Tämän jälkeen kehotettiin, että koska asia on niin viime tingassa, pitää nyt tänä vuonna osallistua, koska demokraattisesti on näin äänestetty. Ja jos en osallistu rahallisesti, lapseni ei saa laittaa omatekemää korttiaan yhteiseen pinoon.

"Demokraattinen äänestys" ei kuullut kaikkia

Lopulta Anette päätyi kirjoittamaan muille vanhemmille pitkän viestin aiheesta. Viestissä hän kertoi olevansa harmissaan siitä, että vanhempainillan "demokraattinen äänestys" ei kuule kaikkia.

– Kuka muka uskaltaa nousta seisomaan ja sanoa, että hei... Mulla ei ole varaa sitä maksaa. Tai jos yksi nousisikin vastaan, olisi hän kuitenkin vähemmistöä ja enemmistön äänillä mentäisiin, Anette kirjoitti ja tunnusti rehellisesti, että heidän perheelleen 20 euroa on iso raha.

Anette kertoo MTV Uutisille, ettei onneksi joutunut selittämään tilannetta lapselle.

– Mutta totta kai, jos asia ei olisi pitkän väännön kautta selvinnyt, olisin joutunut selittämään, miksi hän ei saa laittaa korttia kavereiden kanssa samaan pinoon, vaan se annetaan erikseen. Kyllähän lapsi osaa tällaista ihmetellä, Anette sanoo.

"Myös vähävaraisien tilanne pitää osata ottaa huomioon"

Anetten mielestä "sopiva summa" opettajan lahjaan on kunkin itse päätettävissä. Tärkeintä olisi, ettei ketään pakoteta.

– Sen päätöksen pitää olla henkilökohtainen eikä päätöstä voi tehdä toisen puolesta. Toiselle 20 euroa on pikkuraha ja toiselle viikon ruokaraha. Pitää osata suhteuttaa ja ymmärtää, että myös niiden vähävaraisien tilanne pitää osata ottaa huomioon. Ei ole olemassa sopivaa summaa lahjaa varten, vaan kolehti pitäisi kerätä aina "silmät kiinni", Anette sanoo MTV Uutisille.

– Kenenkään ei pidä joutua tuntemaan häpeää, jos laittaa mukaan yhden euron, eikä ketään erotella sen mukaan, kuinka ison summan pottiin laittaa mukaan. Ei opeteta koululaisia pienestä pitäen siihen, että antamisen ilo kulkee hintalappu kaulassa.

Mitä mieltä itse olet? Kerro näkemyksesi:


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja