Pakoon koleaa säätä? Näitä kesän äkkilähtöjä on jäljellä

Matkanjärjestäjät kertovat kesän äkkilähtöjen hupenevan nopeasti. Kesäkuun puoleenväliin asti matkat on jo miltei loppuunmyyty, mutta heinä- ja elokuussa kohteissa on vielä valinnanvaraa. Viileä ja sateinen sää saa ostajat liikkeelle.

Tjäreborgilla on myyty kesäkuun pakettimatkoista 96 prosenttia, heinäkuun pakettimatkoista reilut kaksi kolmasosaa ja elokuun pakettimatkoista yli puolet. Apollomatkoilla on jäljellä kesäkuulle niin ikään lähinnä yksittäisiä paikkoja, mutta heinä- ja elokuussa valinnanvaraa on niin kohteiden kuin hotellien suhteen.

Finnmatkoilla kesäkuun matkoista on myyty noin 85 prosenttia, heinäkuun matkoista noin 65 prosenttia ja elokuun matkoista noin 50 prosenttia. Aurinkomatkoilla kesäkuun matkat ovat lähes loppuunmyytyjä, ja heinä-elokuun lähdöissä kohde- ja hotellivalikoima kaventuu sitä nopeammin, mitä lähemmäksi kyseisiä kuukausia tullaan.

– Johtuen viileästä toukokuun säästä on viimeisten viikkojen aikana myyty huomattavasti enemmän matkoja viikoittain verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan, Tjäreborgin tiedotuspäällikkö Arja Pucilowski sanoo.

– Taloudellinen tilanne on kattotasolla vaikuttavat kysyntään niin, että suomalaiset ovat paljon varovaisempia ostoissaan ja myynti on aika lyhytsyklistä. Myyntitilanne muuttuu paljon esimerkiksi sään mukaan, Apollomatkojen Suomen maajohtaja Eva Torra lisää.

Finnmatkoilta kerrotaan, että myynnissä ollaan yleisesti ottaen samalla tasolla edellisiin vuosiin nähden.

– Mutta nyt juuri näyttää siltä, että tahti kiihtyy. Esimerkiksi viime viikolla varattiin kesäkuun lomia 15 prosenttia enemmän kuin viime vuoden vastaavalla viikolla. Viime hetken kysyntä on vahvaa ja paikat täyttyvät nyt vauhdilla, Finnmatkojen maajohtaja Tiina Sirén sanoo.

– Aurinkomatkoilla äkkilähtöjä kesäkuukausille on selkeästi vähemmän kuin viime vuonna. Ihmiset ovat tänä vuonna varanneet matkansa hyvissä ajoin, koska viime vuonna matkat loppuivat kesken. Tälle kesälle tarjontaa vielä on, mutta näin lomien alkaessa kysyntä kasvaa roimasti, Aurinkomatkojen viestintäpäällikkö Annina Metsola sanoo.

Näitä äkkilähtöjä ostetaan juuri nyt

Apollomatkat: Meillä on ollut äkkilähtöjä hyvin vähän kesäkuussa tarjolla tasaisen kysynnän vuoksi. Yksittäisiä paikkoja on jäljellä Turkkiin ja Kreikkaan. Mikäli kesäkuusta tulee kylmä tai sateinen, loputkin paikat myydään nopeasti loppuun.

Äkkilähdöllä voi toki lähteä minne tahansa, kun paketoi matkansa itse reittilennoilla. Viime hetkessä ostetut lentoliput ovat kuitenkin yleensä kalliimpia kuin aikaisemmin ostetut. Poikkeuksena ovat kesällä lentoyhtiöiden tarjoukset. Etenkin heinä- ja elokuussa on vielä saatavilla edullisia reittilentoja suosittuihin lomakohteisiin, kuten Nizzaan, Barcelonaan, Mallorcalle, Sunny Beachille ja Lissaboniin. Mutta ne kannattaa napata jo nyt kesäkuun aikana, mikäli mielii edullisesti reissuun.

Aurinkomatkat: Kreeta Kreikassa on hyvin kysytty, mutta myös pienempiin Kreikan kohteisiin, kuten Skiathokseen ja Zakintokseen tehdään vilkkaasti varauksia. Malta on tämän kesän uutuuskohde, ja se on herättänyt paljon mielenkiintoa. Samoin Kroatia on erittäin suosittu.

Finnmatkat: Äkkilähtökysyntä on tällä hetkellä erittäin vahvaa, ja kaikkia kohteita myydään lähellä lähtöpäivää. Hintataso ei ole yhtä alhainen kuin esimerkiksi viime vuonna johtuen rajoitetummasta tarjonnasta. Kannattaa olla ajoissa liikkeellä erityisesti nyt, kun säät ovat epävakaat, sillä ainakin Finnmatkoilla myydään joka päivä hieman viime vuoden vastaavaa enemmän viime hetken lähtöjä. Koneiden täyttöaste huhtikuussa ja toukokuussa oli molempina 99,8 prosenttia, mikä kertoo siitä, että tyhjiä paikkoja ei juuri jää. Tämä trendi näyttää nyt jatkuvan.

Tjäreborg: Tällä hetkellä kaikki äkkilähdöt ovat kysyttyjä. Viileä toukokuu ja kesäkuun viileä alku ovat saaneet ihmiset liikkeelle. Kysyttyjä ovat Kreikan, Turkin, Espanjan, Kyproksen ja Bulgarian matkat. Myös kaupunkilomia kysytään paljon.

Tänne pääsee vielä kesä-, heinä- tai elokuussa

Apollomatkat: Kesäkuuta lukuun ottamatta lähestulkoon kaikkiin Apollomatkojen kohteisiin.

Aurinkomatkat: Kesäkuussa äkkilähtöjä ei juurikaan ole enää tarjolla, ainoastaan hajapaikkoja suurimpiin ja suosituimpiin kohteisiin, kuten Kreikkaan ja Turkkiin. Aurinkomatkojen verkkokaupassa kävijämäärä on kasvanut reilun 20 prosentin viikkovauhtia: jos haluaa varmistaa loman auringossa, varaus kannattaa tehdä nyt.

Finnmatkat: Lähes kaikkiin kohteisiin pääsee vielä kesäkuun puolivälin jälkeisillä lähdöillä – toki myynti käy nyt vilkkaana ja kannattaa pitää kiirettä. Tästä hetkestä kesäkuun puoliväliin on hieman täydempää ja todennäköisimmin tilaa löytyy suurista kohteista: Turkin Alanya sekä Kreikan saaret Rodos ja Kreeta.

Tjäreborg: Kesäkuussa pääsee vielä Turkkiin, Kreikkaan, Mallorcalle, Kyprokselle ja Bulgariaan. Kesäkuun alusta kesäkuun puoliväliin on vain joitakin hajapaikkoja jäljellä, kesäkuun puolivälin jälkeen on hieman enemmän matkoja jäljellä. Jos haluaa päästä kesäkuussa matkalle, tulisi pitää kiirettä, sillä paikkoja on hyvin vähän ja matkoja varataan ennätyspaljon. Heinäkuussa on enemmän valinnanvaraa, vaikka jotkut lähdöt ovat jo loppuunmyytyjä. Heinä- ja elokuussa pääsee vielä kaikkiin suosituimpiin lomakohteisiin.

Tänne ei enää pääse

Apollomatkat: Maltalle paikkoja on hyvin vähän jäljellä. Lisäksi useissa kohteissa parhaat hotellit ovat jo loppuunmyytyjä.

Aurinkomatkat: Mikään kohde ei vielä ole täysin loppuunmyyty, mutta kesäkuun matkat suosittuihin kohteisiin alkavat kolkutella loppuunmyydyn rajoja.

Finnmatkat: Kaikissa kohteissa on vielä paikkoja jäljellä kesäkuun puolivälin jälkeen. Pienemmät kohteet, kuten Menorca ja Korfu, alkavat olla lähiviikkojen osalta jo lähes täynnä.

Tjäreborg: 19. kesäkuuta saakka lähes kaikki pakettimatkat rantalomakohteisiin on myyty, ja tarjolla on vain joitakin yksittäisiä paikkoja. Kesäkuun puolivälin jälkeen kaikkiin rantalomakohteisiin on vielä paikkoja jäljellä. Jotkut tietyt lähdöt esimerkiksi Madeiralle ovat lähes loppuunmyytyjä.

Halvimmat äkkilähdöt tällä hetkellä

Apollomatkat: Jos katsotaan seuraavien 30 päivän tilannetta, niin jutun kirjoittamishetkellä edullisin viikon matka on Kreikan Lefkakseen 15. kesäkuuta lähdöllä, 475 euroa. Kaupunkilomista löytyy paljon halpoja lähtöjä vielä heinäkuulle suosittuihin kohteisiin. Esimerkiksi Mallorcalle, Lissaboniin, Barcelonaan tai Nizzaan pääsee usein alle 400 eurolla per henkilö noin kolmeksi–viideksi yöksi. Rooma, Lontoo sekä Berliini ovat edullisempia, niihin pääsee alle 300 eurolla per henkilö kahdeksi–kolmeksi yöksi.

Aurinkomatkat: Jutun kirjoittamishetkellä halvin äkkilähtö on viikon matka Turkin Marmarikseen 12. heinäkuuta, alkaen 390 euroa.

Finnmatkat: Jos lähtöpaikkana on Helsinki, niin jutun kirjoittamishetkellä halvin äkkilähtö Helsingistä on 25. kesäkuuta lähtevä kahdeksan päivän matka Kreetalle, 345 euroa.

Tjäreborg: Jutun kirjoittamishetkellä halvin äkkilähtö on 20. kesäkuuta Turkin Alanyaan viikoksi, alkaen 435 euroa henkilö kahden hengen huoneessa.

Päivitys: Juttuun on lisätty tiedot Aurinkomatkojen osalta 3.6.2015 klo 12.08.

Lue myös:

    Uusimmat