Mainos

Pakkoruotsialoite otetaan eduskunnassa käsittelyyn

Eduskunnan sivistysvaliokunta on päättänyt aloittaa pakollisen ruotsin kielen opiskelun eli pakkoruotsin lopettamista ajavan kansalaisaloitteen käsittelyn.

Julkinen kuuleminen asiassa järjestetään 11. marraskuuta, kertoo valiokunnan puheenjohtaja Raija Vahasalo (kok.).  

-Me haluamme, että kaikki kansalaisaloitteet käsitellään kunnolla. Mietinnön tekemisestä ja saliin viemisestä tehdään eri päätös, Vahasalo kertoo.

Asiantuntijoina kuullaan Vahasalon mukaan tasapuolisesti sekä ruotsin kielen pakollisuuden kannattajia että sen vastustajia.

Kansalaisaloitteessa esitetään, että ruotsin kielen opetus muutetaan vapaaehtoiseksi. Sen mukaan kieli- ja koulutuspolitiikan pitää turvata, että ne oppilaat, jotka eivät opiskele ruotsia, eivät joudu jatko-opinnoissa ja työuralla epätasa-arvoiseen asemaan suhteessa ruotsia opiskeleviin. 

Vahasalo itse sanoo kannattavansa pakkoruotsia tällä hetkellä.  

-Kun meillä on ruotsin kieli virallisena kielenä ja on linjattu, miten ne palvelut ja osaaminen turvataan, tämä on ollut se tapa. Jos löytyy joku muu tapa, jolla ruotsinkieliset palvelut turvataan, niin kyllä vapaaehtoisuus silloin käy, mutta sellaista ei ole nyt näköpiirissä, Vahasalo sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.