Pakkanen hyydytti junat ja junan vessatkin – Rovaniemeltä lähtenyt Katja oli Oulussa, kun hänen olisi pitänyt jo olla Vantaalla

Kova pakkanen on vaikutti tiistaina junaliikenteeseen. Fintrafficin sivuston mukaan noin puoli kahdeksan aikaan illalla kaukoliikenteestä noin 46 prosenttia kaukojunista oli aikataulussa.

VR varoitti myöhästymisistä junaliikenteessä kylmyyden vuoksi maanantaina sekä tiistaina. Kireä pakkanen voi vaikuttaa junakaluston sekä ratajärjestelmien toimintaan. 

VR:n tiedotteen mukaan tyypillisimmillään viivästys on ollut kaukoliikenteessä 15–45 minuuttia ja VR:n lähiliikenteessä alle 15 minuuttia. Useiden tuntien viivästyksiä tapahtui myös tiistaina. 

Tiistaiaamulla Rovaniemeltä Vantaalle lähtenyt Katja Puhalainen oli vieläkin Oulussa matkalla kohti kotia noin kello 17.30 eli samaan aikaan kuin hänen olisi pitänyt olla alkuperäisen aikataulun mukaisesti jo perillä Tikkurilassa. 

– Junan piti lähteä kello 09.22 Rovaniemeltä, mutta lähdössä tuli jo sähkövika veturiin ja lähdettiin noin tunti myöhässä, Puhalainen kertoo MTV Uutisille. 

InterCity 24 saapui Puhalaisen mukaan Ouluun miltei kaksi tuntia myöhässä. Hän kertoo junan hajonneen lopullisesti noin 10 minuuttia Oulusta lähdön jälkeen ja juna seisoi paikallaan vielä noin tunnin. Tämän jälkeen juna palasi takaisin Ouluun. 

"Ala-arvoista toimintaa"

Puhalaisen mukaan tilanteesta tiedottaminen sujui hyvin vielä Kemiin asti, sillä konduktööri tiedotti myöhästymisestä loppuunmyydylle junalle suomeksi sekä englanniksi. Junassa oli paljon myös turisteja. 

Kemin jälkeen tiedotus kuitenkin supistui.

– Kemistä lähtien kuulutukset tulivat vain suomeksi. Junassa vieressä ollut brittiperhe joutui nauhoittamaan puhelimellaan konduktöörin puheet ja kääntämään ne englanniksi, Puhalainen sanoo. 

Puhalainen kertoo, ettei VR ole tarjonnut tilanteessa apua matkustajille. 

– Oulun eteläpuolella matkustajille kerrottiin, että hankkikaa itse junat eteenpäin. Matkustajille on kerrottu tulevista junista, mutta on unohdettu kertoa, että ne ovat loppuunmyytyjä.

Tilanne on aiheuttanut matkustajissa kiukkua ja epäselvyyttä siitä, miten etelään lähteviin illan juniin vielä mahtuu. 

Puhalainen itse odotti äitinsä ja 8-vuotiaan poikansa kanssa Helsinkiin lähtevää junaa täpötäydellä Oulun asemalla. Juna on päässyt VR:n sivuston mukaan lähtemään ajallaan Oulusta iltakuuden jälkeen. Tikkurilassa junan tulisi olla perillä hieman ennen puolta yötä eli Puhalainen saapuu kohteeseensa noin kuusi tuntia myöhässä.

Puhalainen aikoo jatkossakin matkustaa VR:llä, sillä hän käy usein Rovaniemellä. Tämänpäiväisestä matkasta jää kuitenkin huono muisto.

– Umpisurkeaa ja ala-arvoista toimintaa VR:ltä.

Kakka-kaaos uhkaa yöjunaa

Eikä siinä vielä kaikki. Rovaniemen yöjunassa, InterCity 266, uhkasi "kakka-kaaos". MTV Uutiset tavoitti tiistaina iltakuudelta lähteneestä junasta matkustajan, joka kertoi, etteivät junan vessat tai suihkut toimi, koska putket ovat jäässä. Asia vahvistetaan MTV:lle VR:n viestinnästä.

Juna lähti Rovaniemeltä 35 minuuttia myöhässä, koska tilannetta yritettiin korjata viimeiseen asti, siinä kuitenkaan onnistumatta.

Suunnitelmana on ajaa juna Helsinkiin, pysähtyen isommilla asemilla, joissa pidetään tarvittavan pituiset tauot, jotta kaikki matkustajat ehtivät käyttää vessatiloja. Ensimmäinen pidempi tauko on jo pidetty Kemissä, ja seuraava on suunniteltu Ouluun. Oulussa matkustajille tarjotaan myös mahdollisuutta majoittua yö Oulussa ja jatkaa huomenna matkaa Oulusta aamujunalla, VR:n viestinnästä kerrotaan MTV Uutisille.

VR pahoittelee matkustajille aiheutunutta vaivaa ja harmitusta ja lupaa korvata kaikkien matkustajien liput sekä majoituksen kulut ja uudet junaliput aamujunaan täysimääräisesti.

Juttua päivitetty kello 21.33 VR:n tiedoilla korvata yöjunan kustannukset ja tarjota matkustajille yösijaa Oulusta.

Lue myös:

    Uusimmat