Päivi Storgård savustettiin ulos työpaikalta mielisairauden vuoksi

Miksi mielen sairauksista on vaikea puhua? 25:00

Toimittaja Päivi Storgård kertoo Studio55.fi lähetyksessä avoimesti miltä tuntuu, kun oma mieli sairastuu.

Toimittaja Päivi Storgård sairastaa kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Storgårdin mukaan jotkut ovet ovat työelämässä sulkeutuneet sairauden vuoksi.

– On sanottu jopa ihan suoraan työhaastattelussa, että tämä on nyt vähän epävarma juttu. Ja minut on jopa savustettu ulos yhdestä työpaikasta silloin, kun on käynyt ilmi, mikä sairaus minulla on, Storgård kertoo.

Storgård sanoo, että hän itse häpesi sairauttaan aikaisemmin niin paljon, että lähti joistakin työpaikoista oltuaan sairaslomalla vain siitä syystä, ettei hänen tarvitsisi kertoa sairaudestaan töissä muille.

– En enää sitä tekisi ja jopa kadun joitakin lähtemisiä. Mutta silloin siinä on sairaus puhunut jälleen kerran ja se häpeäleima, joka yhä lyödään psyykkisesti sairaisiin.

Storgårdin mukaan Suomessa ei saa tarpeeksi hyvää mielenterveyshoitoa. 

– Kun mieli murtuu, niin ensimmäisenä pitää mennä todistamaan sinne päivystykseen tai johonkin instanssiin, että on riittävän sairas saadakseen hoitoa. Ja kun on riittävän sairas, ei yleensä enää jaksa sitä yksin hakea, tai ei ymmärrä, että sitä tarvitsee, Storgård jatkaa.  

Storgård arvostelee myös sitä, kuinka vähän nykyään mielisairaan ihmisen läheiset saavat tukea.

– Meillä Suomessa on erittäin huonot kantimet sille, kuinka perhe saisi tukea, kuinka läheiset saisi tukea ja tietoa. Tavallaan se on laskettu sen sairastavan harteille, Storgård toteaa.

Kuinka läheiset voisivat Storgårdin mielestä auttaa parhaiten psyykkisesti sairasta? Katso Storgårdin haastattelu kokonaan! 

Lue myös:

    Uusimmat