Paistinpannuissa on huimia eroja: Älä koskaan pese tätä astianpesuaineella!

Erilaisia paistinpannuja on tänä päivänä tarjolla valtavasti, mutta kuinka kattavista valikoimista onnistuu löytämään pannun, joka palvelee omia tarpeita parhaalla mahdollisella tavalla? Täydellisen pannun valinnassa huomiota kannattaa kiinnittää erityisesti sen vaatimaan huoltoon, sillä jo astianpesuaine lyhentää tiettyjen pannujen käyttöikää.

Paistinpannun materiaali sanelee hyvin pitkälle sen, miten pannua tulisi huoltaa. Tiettyjä pannuja ei koskaan saisi laittaa astianpesukoneeseen – ja tietyille paistinpannuille astianpesuaineen käyttökin on käyttöikää lyhentävä virheliike. Ota selvää, miten erilaisia pannuja tulisi käyttää ja huoltaa!

Valurautapannu

Valurautainen pannu on erityisen sopiva pihvien paistamiseen, sillä kovaakin kuumennusta kestävä valurautapannu varaa hyvin lämpöä. Valurautapannu takaa myös sen, että pihvin pinnasta tulee kauniin ruskea.

Valurautapannua tulee huoltaa hieman tavallista enemmän: pannu on tärkeää pestä aina käsin, eikä pesemiseen saa käyttää astianpesuainetta. Kuivaamisen jälkeen valurautapannun pintaan olisi myös hyvä lisätä tilkka öljyä, jotta pannun pinta pysyy kunnossa, eikä ruoka tartu siihen.

Grillipannu

Pihvien paistamiseen toinen erityisen sopiva pannu on grillipannu, jolla paistettaessa edes rasvaa ei tarvitse juurikaan lisätä pannulle, sillä pannun aaltomainen pohja auttaa siinä, ettei pihvi pala pannuun kiinni. Grillipannua käytettäessä rasva kannattaakin sivellä pannun sijaan suoraan paistettavaan lihaan, eikä kaataa pannulle, jotta pannun urat eivät mene tukkoon rasvasta.

Pinnoitettu pannu

Kaikkein helppohoitoisimmat pannut ovat pinnoitettuja pannuja. Pinnoitettujen pannujen etu on myös se, ettei paistettava ruoka tartu niihin kiinni. Pihvipannuksi pinnoitetut pannut eivät kuitenkaan ole kaikkein parhaimpia, sillä pinnoitteet eivät kestä lämpöä samaan tapaan kuin valurautapannut.

Pinnoitetut pannut on syytä pestä käsin astianpesuaineella, sillä konepesu heikentää pinnoitteiden ominaisuuksia. Metallisten työvälineiden käytössä kannattaa olla erityisen tarkkana, jottei pannun pinta vaurioidu.

Hiiliteräspannu

Valurautapannua monilta ominaisuuksiltaan muistuttava hiiliteräspannu vaatii käyttöä, jotta sen ominaisuudet paranevat. Pitkäikäisellä hiiliteräspannulla ruokaa valmistettaessa on alkuun syytä käyttää hieman tavallista enemmän rasvaa, sillä pannun pinta muuttuu ajan myötä tummemmaksi ja hylkivämmäksi.

Hiiliteräspannu on syytä pestä aina käsin. Myös pannun huolellinen kuivaaminen on tärkeää, sillä hiiliteräspannu voi ruostua, jos sen pinta jää kosteaksi. Hiiliteräspannun pintaa olisi myös hyvä öljytä pesemisen päätteeksi.

Teräspannu

Jos kaipaa keittiöönsä erityisen huoltovapaita ja kestäviä paistinpannuja, kannattaa valita teräspannu. Teräspannu myös ruskistaa lihan nopeammin jo alhaisemmilla lämpötiloilla kuin muut pannut. Teräspannun käyttöön totuttelu voi kuitenkin viedä tovin, jos on tottunut käyttämään pinnoitettua pannua tai valurautapannua.

Teräspannun huoltaminen on hyvin yksinkertaista, sillä materiaali on erityisen kestävää. Teräksisen pannun voi pestä myös astianpesukoneessa huoletta.

Wokkipannu

Pienipohjainen ja korkeareunainen wokkipannu sopii erityisen hyvin lihasuikaleiden nopeaan paistamiseen. Perinteisesti wokkipannulla ruokaa valmistettaessa rasvana käytetään öljyä, jonka annetaan kuumentua pannulla. Wokkipannuja on tarjolla sekä yksi- että kaksikahvaisina, pinnoitettuina, valurautaisina ja teräksisinä.

Lue myös:

Lähde: Hookoo.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja