Hyppää pääsisältöön
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista

Paistinpannuissa on huimia eroja: Älä koskaan pese tätä astianpesuaineella!

TIedätkö, kuinka paistinpannuja tulisi huoltaa?
TIedätkö, kuinka paistinpannuja tulisi huoltaa?Shutterstock
Julkaistu 13.11.2013 10:44(Päivitetty 15.11.2013 16:46)

Erilaisia paistinpannuja on tänä päivänä tarjolla valtavasti, mutta kuinka kattavista valikoimista onnistuu löytämään pannun, joka palvelee omia tarpeita parhaalla mahdollisella tavalla? Täydellisen pannun valinnassa huomiota kannattaa kiinnittää erityisesti sen vaatimaan huoltoon, sillä jo astianpesuaine lyhentää tiettyjen pannujen käyttöikää.

Paistinpannun materiaali sanelee hyvin pitkälle sen, miten pannua tulisi huoltaa. Tiettyjä pannuja ei koskaan saisi laittaa astianpesukoneeseen – ja tietyille paistinpannuille astianpesuaineen käyttökin on käyttöikää lyhentävä virheliike. Ota selvää, miten erilaisia pannuja tulisi käyttää ja huoltaa!

Valurautapannu

Valurautainen pannu on erityisen sopiva pihvien paistamiseen, sillä kovaakin kuumennusta kestävä valurautapannu varaa hyvin lämpöä. Valurautapannu takaa myös sen, että pihvin pinnasta tulee kauniin ruskea.

Valurautapannua tulee huoltaa hieman tavallista enemmän: pannu on tärkeää pestä aina käsin, eikä pesemiseen saa käyttää astianpesuainetta. Kuivaamisen jälkeen valurautapannun pintaan olisi myös hyvä lisätä tilkka öljyä, jotta pannun pinta pysyy kunnossa, eikä ruoka tartu siihen.

Grillipannu

Pihvien paistamiseen toinen erityisen sopiva pannu on grillipannu, jolla paistettaessa edes rasvaa ei tarvitse juurikaan lisätä pannulle, sillä pannun aaltomainen pohja auttaa siinä, ettei pihvi pala pannuun kiinni. Grillipannua käytettäessä rasva kannattaakin sivellä pannun sijaan suoraan paistettavaan lihaan, eikä kaataa pannulle, jotta pannun urat eivät mene tukkoon rasvasta.

Eri materiaaleista valmistetuilla pannuilla on ominaisuuksia, jotka tukevat eri liharuokien valmistusta.Shutterstock

Pinnoitettu pannu

Kaikkein helppohoitoisimmat pannut ovat pinnoitettuja pannuja. Pinnoitettujen pannujen etu on myös se, ettei paistettava ruoka tartu niihin kiinni. Pihvipannuksi pinnoitetut pannut eivät kuitenkaan ole kaikkein parhaimpia, sillä pinnoitteet eivät kestä lämpöä samaan tapaan kuin valurautapannut.

Pinnoitetut pannut on syytä pestä käsin astianpesuaineella, sillä konepesu heikentää pinnoitteiden ominaisuuksia. Metallisten työvälineiden käytössä kannattaa olla erityisen tarkkana, jottei pannun pinta vaurioidu.

Hiiliteräspannu

Valurautapannua monilta ominaisuuksiltaan muistuttava hiiliteräspannu vaatii käyttöä, jotta sen ominaisuudet paranevat. Pitkäikäisellä hiiliteräspannulla ruokaa valmistettaessa on alkuun syytä käyttää hieman tavallista enemmän rasvaa, sillä pannun pinta muuttuu ajan myötä tummemmaksi ja hylkivämmäksi.

Hiiliteräspannu on syytä pestä aina käsin. Myös pannun huolellinen kuivaaminen on tärkeää, sillä hiiliteräspannu voi ruostua, jos sen pinta jää kosteaksi. Hiiliteräspannun pintaa olisi myös hyvä öljytä pesemisen päätteeksi.

Teräspannu

Jos kaipaa keittiöönsä erityisen huoltovapaita ja kestäviä paistinpannuja, kannattaa valita teräspannu. Teräspannu myös ruskistaa lihan nopeammin jo alhaisemmilla lämpötiloilla kuin muut pannut. Teräspannun käyttöön totuttelu voi kuitenkin viedä tovin, jos on tottunut käyttämään pinnoitettua pannua tai valurautapannua.

Teräspannun huoltaminen on hyvin yksinkertaista, sillä materiaali on erityisen kestävää. Teräksisen pannun voi pestä myös astianpesukoneessa huoletta.

Wokkipannu

Pienipohjainen ja korkeareunainen wokkipannu sopii erityisen hyvin lihasuikaleiden nopeaan paistamiseen. Perinteisesti wokkipannulla ruokaa valmistettaessa rasvana käytetään öljyä, jonka annetaan kuumentua pannulla. Wokkipannuja on tarjolla sekä yksi- että kaksikahvaisina, pinnoitettuina, valurautaisina ja teräksisinä.

Lue myös:

5 terävää faktaa veitsistä – tiesitkö näitä?

Näiden veitsien tulisi löytyä jokaisesta keittiöstä

Lähde: Hookoo.fi

Lisää aiheesta:

Kannattaako "konepesun kestäviä" paistinpannuja oikeasti pestä astianpesukoneessa? Löytyykö sinulta tämä keittiöväline? Ruokatoimittaja ylistää: "Yksi hyödyllisimmistä ja monipuolisimmista"Käytätkö puista leikkuulautaa? Muista tämä: "Pahin virhe, jonka voit tehdä sen kanssa"Kannattaako hankkia muovinen vai puinen leikkuulauta? Asiantuntijoiden vastaus yllättää: "Ylivoimaisesti paras valinta"Muovinen vai puinen leikkuulauta? Tässä on keittiöalan ammattilaisten mukaan ylivoimaisesti paras vaihtoehtoNäillä vinkeillä pannut ja kattilat kestävät aikaa – laatuun satsaaminen kannattaa
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 18:54
    Ilmiöt

    Merriam-Webster valitsi vuoden 2025 sanan – oletko kuullutkaan?

  • 17:05
    Takaisinvedot

    Lidl vetää takaisin erän pipareita – saattaa sisältää muovia

  • 16:47
    Jouluruoka

    Yleinen tapa on iso riski joulupöydässä: "Herkästi pilaantuva asia"

  • 13:59
    Nepsy

    Yksi ominaisuus voi olla varhainen merkki lapsen kehityksen muista haasteista

  • 10:54
    Konkurssi

    Legendaarinen leipomo: Konkurssihakemus!