Paistetaan lettuja!

Letut ovat kesäruokaa parhaimmillaan. Pitsireunaiset letut, tuoreet mansikat ja vaniljajäätelö maistuvat ihanalta yhdessä. Paista iso kasa lettuja, valmista erilaisia täytteitä ja kutsu ystävät lettubileisiin!

Räiskäleet toimivat sekä makeiden että suolaisten täytteiden kanssa. Makeisiin täytteisiin sopivat marjat, hedelmät, kermavaahto ja maustetut tuorejuustot. Suolaiset letut voi täyttää esimerkiksi savukalalla tai jauhelihalla ja kermaviilikastikkeella.

Muurinpohjaletuista saa pitsimäisen ohuita, kun antaa taikinan rauhassa vetäytyä ennen paistamista. Muurinpohjaletut ovat parhaimmillaan välittömästi paistamisen jälkeen sellaisenaan.

Perinteinen lettutaikina

4:lle hengelle

5 dl maitoa (tai ½ maitoa ja ½ piimää)
1 ½ dl erikoisvehnäjauhoja
1 dl ohrajauhoja
2 munaa
½ tl suolaa
2 rkl pullomargariinia tai öljyä

Mittaa jauhot ja neste kulhoon ja vatkaa hyvin sekaisin. Lisää munat sekä suola ja rasva ja anna turvota puolisen tuntia tai pidempään. Paista letut tai räiskäleet lettu- tai paistinpannulla tai kesällä muurinpohjapannulla.

Juustotäyte

pieni puna- tai salottisipuli hienonnettuna
1-2 rkl rypsiöljyä
ripaus suolaa
mustapippuria
tuoretta basilikaa
2 punaista tomaattia pieninä kuutioina
1 keltainen tomaatti tai ½ keltainen paprika kuutioina
200 g tuorejuustoa (voi olla kevyttä)

Sekoita ainekset tahnaksi. Nosta täytettä räiskäleelle ja taita kahtia tai kierrä halutessasi rullalle.

Marja-rahkatäyte

2½ dl vaahtoutuvaa kevytkermavalmistetta (Flora 20%)
1 tkl maustettua rahkaa, esim. sitruunarahkaa
sokeria tai hunajaa
½ l marjoja, esim. vadelmia, mansikoita tai mustikoita

Makeaa täytettä varten vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää siihen maustettu rahka, tai mausta rahka itse. Laita letuille marjoja ja kermarahkaa.

Kookosletut mansikoilla ja valkosuklaarahkalla

Vaihtelua perinteisiin lettuihin saa lisäämällä taikinaan kookosmaitoa. Voit tehdä taikinan alusta alkaen itse tai käyttää valmista lettujauhoseosta.

Noin 35 pientä tai 10 isoa

2 munaa
4 dl kookosmaitoa
2 dl vettä
2 dl karkea- tai erikoisvehnäjauhoja
1 dl kookoshiutaleita
½ tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
2-3 rkl sokeria
2 rkl voisulaa tai öljyä

(Letut voi tehdä oheisella ohjeella myös tavalliseen maitoon.)

Riko munat kulhoon ja vatkaa munien rakenne rikki. Vatkaa joukkoon kookosmaito, vesi, jauhot, hiutaleet, suola, sokerit ja rasva. Anna taikinan turvota puolisen tuntia. Paista pieniksi letuiksi tai isommiksi ohukaisiksi.

Vielä helpommin:

4 dl kookosmaitoa
2 dl vettä
1 dl kookoshiutaleita
1 pussi lettujauhoja

Vispaa kookosmaidon ja veden sekaan lettujauhot sekä kookoshiutaleet tasaiseksi taikinaksi. Paista miedolla lämmöllä lettupannulla pieniä tai isompia lettuja, käytä paistamiseen rasvaa (ainakin valurautapannulla).

Valkosuklaarahka

1 tlk vähälaktoosista kermavalmistetta (Flora vispi 20%) tai kermaa
100 g valkosuklaata
(1 rkl sokeria)
1 tl vaniljasokeria
1 tlk vähälaktoosista maitorahkaa (250 g)
Runsaasti mansikoita

Kuumenna kattilassa n. ½ dl kermasta ja valkosuklaa palat puulastalla koko ajan sekoittaen, kunnes suklaa sulaa tasaiseksi. Laita seos jäähtymään. Vatkaa loppu kerma erikseen kulhossa vaahdoksi, mausta sokereilla. Vatkaa joukkoon lopuksi rahka ja kädenlämpöiseksi jäähtynyt valkosuklaaseos.

Vinkki: voit lisätä halutessasi valkosuklaarahkan sekaan pilkottuja mansikoita.

Reseptit: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Teksti: MTV3

Kuvat: Myllyn Paras Oy

Lue myös:

    Uusimmat