Painonvartija luottaa tummaan pastaan

Painonvartijat kehottavat nauttimaan syödessä. Monelle laihduttajalle tuleekin hyvänä uutisena se, että pastaa syömällä voi laihtua. Pastaa on pidetty ravintoarvoltaan köyhänä ja se on mielletty samaan sarjaan kuin esimerkiksi valkoinen leipä. Suomessa on kehitetty viime aikoina kuitenkin uusia valmistusmenetelmiä, joiden ansiosta vehnän ohella muitakin viljalaatuja sekä kuitupitoista täysjyväviljaa voidaan käyttää pastan raaka-aineena. Laihduttajalle pasta on otollinen, koska tiiviin pastan on todettu pitävän nälän loitolla pitkään.

Painonvartijoiden uudistuneessa laihdutusohjelmansa mm. erilaiset pastalaadut on huomioitu uusin perustein. Painonhallinnan tueksi on julkaistu keittokirja; Pastaherkut.

Ravitsemussuositusten mukaan ruoasta saatavien hiilihydraattien pitäisi kattaa yli puolet eli 55 - 60 % päivittäisestä energiantarpeesta. Hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio vaikuttaa edullisesti elimistön sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan, koska hiilihydraatit korvaavat rasvaa energianlähteenä ja sisältävät sulamatonta ravintokuitua. Matalaglykeemisen pastan sisältämät tärkkelys-hiilihydraatit sulavat ja imeytyvät vähitellen verenkiertoon ja nostavat näin hitaasti verensokeria. Tämän vuoksi olo pysyy kylläisenä pitkään, eikä ruoan jälkeen tule tarvetta syödä makeaa tai napostella turhia välipaloja.

Perinteisesti pasta tehdään durumvehnäjauhosta, mutta nykyaikaisen valmistustekniikan myötä pastaa voidaan valmistaa myös terveellisestä täysjyvävehnästä, kaurasta, ohrasta ja rukiista. Suomi onkin edelläkävijämaa terveellisempien pastalaatujen kehittäjänä, mikä merkitsee pastan ystäville enemmän kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita kuin mitä on perinteisessä pastassa.

Monipuolista herkkua

Monipuolinen pasta tekee salaateista ja keitoista kunnon ruokaa, joka pitää olon kylläisenä pidempään kuin pelkkä kasvispohjainen salaatti. Perinteisten pastakastikkeiden ongelmana ovat rasvaiset raaka-aineet kuten kerma, smetana, ranskankerma, majoneesi ja rasvaiset juustot. Uusi Pastaherkut-keittokirja tarjoaa 60 kevyttä pastaherkkuohjetta, joista 23 on kastikevaihtoehtoja.

Kirjan reseptit on laatinut ruokatoimittaja Marita Suontausta. Jokaisen annoksen ja ohjeen pistearvo on laskettu valmiiksi Painonvartijoissa laihduttavia varten.

Kirjaa myydään Painonvartijat-ryhmissä ja se on myös tilattavissa postiennakolla.

Juhlava meloni-kinkkusalaatti

  • (6 annosta)
  • 3 dl Tricolori Simpukka -pastaa
  • vettä
  • Marinadi:
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 2 rkl punaviinietikkaa
  • 2 tl voimakasta sinappia
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,5 tl rouhittua mustapippuria
  • Lisäksi:
  • 1 iso (n. 1 kg) verkko- tai galliameloni
  • 150 g savukinkkua tai -kalkkunaa (rasvaa enintään 8 %)
  • 1 dl hillosipuleita
  • 1-2 dl silputtua ruohosipulia
  • 1 ruukku jää- ja lehtisalaattia
  • Koristeluun:
  • hienonnettua ruohosipulia

1. Keitä pastaa 8 minuuttia pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhtele kylmällä vedellä ja valuta hyvin lävikössä.

2. Valmista marinadi sekoittamalla kaikki aineet keskenään. Lisää marinadi keitetyn pastan joukkoon. Anna pastan maustua jääkaapissa kaksi tuntia tai yön yli.

3. Leikkaa melonin pohjasta pieni pala niin, että meloni pysyy pystyssä. Leikkaa melonin kannesta myös pala ja koverra sisus palloraudalla. Jos sinulla ei ole pallorautaa, koverra sisus lusikalla ja leikkaa kuutioiksi. Leikkaa myös savukinkku kuutioiksi. Puolita hillosipulit.

4. Sekoita kinkku- ja melonikuutiot, hillosipulit ja hienonnettu ruohosipuli pastan joukkoon.

5. Vuoraa lautanen salaatin lehdillä. Laita koverretun melonin sisään pastasalaattia ja nosta täytetty meloni salaattipedille. Laita loppu pastasalaatti salaatinlehdille tai erilliseen kulhoon. Koristele ruohosipulilla.

Lähde: Painonvartijat/Pastaherkut-kirja

Lue myös:

    Uusimmat