Paikalliset asukkaat pelkäsivät Norjan tappajaa – näin he kertovat tapahtumista ja epäillystä: "Minulle tuli Utoya mieleen"

2:52
Katso video: Parikymppiset kongsbergiläiset Gudoon Hersi ja Silje Limstrand kertovat törmänneensä epäiltyyn aiemminkin useasti. Hersi kertoo Bråthenin myös solvanneen häntä rasistisesti.

Kongsbergin asukkaat kertoivat eilisiltaisen hyökkäyksen tapahtumista Norjan TV2:lle. Moni heistä tiesi tappajan jo entuudestaan, ja pelkäsivät häntä.

Kongsbergissä asuva Terje Kristiansen kertoo olleensa kotona, kun hän yhtäkkiä havahtui helikopterien ääniin ja poliisivalojen vilkkuihin kadulla.

– Menin kadulle ja järkytyin kun näin, mitä oli tapahtunut, Kristiansen kuvaa.

Lähiseudulla oli paljon poliiseja, ambulansseja ja helikoptereita.

– Kun näin helikopterin, minulle tuli Utyoa mieleen, hän sanoi Norjan TV2:n haastattelussa viitaten kymmen vuotta sitten Norjassa tapahtuneeseen äärioikeistolaisen Anders Behring Breivikin terrrori-iskuihin, joissa kuoli yhteensä 77 ihmistä.

Kristiansen sanoi menneensä pian takaisin kotiinsa.

– Seurasin ikkunasta tapahtumia, ja myös kännykästä uutisia, ja tajusin mitä oli tapahtunut. Olin peloissani, puolisoni myös.

"Olin aina peloissani"

Parikymppiset kongsbergiläiset Gudoon Hersi ja Silje Limstrand olivat myös lähistöllä, kun epäilty Espen Andersen Bråthen hyökkäsi.

– Ei ollut yllätys, että se oli hän, Hersi sanoo. 

He olivat törmänneet epäiltyyn aiemminkin useasti.

– Olin aina peloissani (kun hän lähestyi). Sanoin aina Siljelle, kun hän oli tulossa. hän käveli katua ylös alas koko ajan, kuvailee Hersi, joka asuu Limstrandin tavoin aivan hyökkääjän lähellä.

Tummaihoisen Hersin mukaan Bråthen oli solvannut häntä rasistisesti.

– Hän oli aiemmin sanonut Siljelle, että "haistatko palaneen", ja katsoi sen jälkeen minuun.

Hersin ja Limstrandin kertoman mukaan mies oli vakoillut heitä. 

– Kerran hän tuli sanomaan, että on videoinut meitä kodeissamme, ja että hän tietää mitä teemme. Lähdimme pois, emme halunneet kuulla enempää, Limstrand kertoo.

Naiset eivät olleet olleet aiemmin polisiin yhteydessä tämän käyttäytymisestä huolimatta, mutta sanoivat puhuneensa asiasta naapurilleen. Naapuri oli kehottanut pysymään erossa miehestä.

– Kaikki välttelivät häntä, Hersi sanoo.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja