Mainos

Paavin valinta: Maailman seuratuin savupiippu asennettiin kappelin katolle

Vatikaanissa valmistaudutaan ensi tiistaina alkavaan uuden paavin valintaan.

Palomiehet kiinnittivät tänään Sikstuksen kappelin katolle erityisen savupiipun, josta nouseva savun väri kertoo, milloin katolisen kirkon uusi johtaja on valittu.

Kardinaalit päättivät eilen, että paavin valinnasta vastaava konklaavi aloittaa työskentelynsä tiistaina iltapäivällä. Aamu- ja iltapäivällä pidettävien salaisten äänestyskierrosten jälkeen äänestyslipukkeet poltetaan uunissa.

Savu käsitellään kemikaalien avulla mustaksi, jos valinta ei ole onnistunut. Valkoinen savu puolestaan kertoo, että konklaaviin kuuluvat 115 kardinaalia ovat päässeet sopuun kirkon päämiehestä.

Sisällä asennettu kaksi uunia ja erikoistekniikkaa

Savupiippu on ensimmäinen yleisölle näkyvä merkki kappelissa tapahtuvista valmisteluista. Uutiskanava CNN:n mukaan myös Sikstuksen kappelin sisätiloissa tehdään kiireellisiä töitä konklaavia varten: sisälle on asennettu kaksi uunia, joista toisessa poltetaan kardinaalien äänestysloput ja toinen lähettää savumerkin ulkomaailmalle.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan kappeliin on lisäksi asennettu erikoistekniikkaa. Sen tarkoituksena on häiritä mahdollisten kännyköiden tai muiden laitteiden toimintaa, jotta kukaan ei pääsisi rikkomaan salattua äänestysprosessia.

Konklaavin aloitettua työnsä kardinaalit eivät saa poistua Vatikaanista ennen kuin valintaprosessi on ohitse. He eivät saa myöskään puhua konklaavin ulkopuolisten henkilöiden kanssa.

1900- ja 2000-luvuilla pisin paavin valintakokous on kestänyt viisi päivää. Viimeksi paavi saatiin valittu kahdessa päivässä vuonna 2005.

Benedictus XVI jätti paavin tehtävät 28. helmikuuta. Syyksi hän on ilmoittanut olevansa liian vanha hoitamaan virkaansa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.