Pääsiäisruuhkat lähestyvät – Hyödynnä navigaattoria ruuhkien välttämiseksi

Sujuvan liikenteen edistämiseksi ennakoiva ajotyyli on tärkeää. Jonoutuvassa liikenteessä ohittelu on käytännössä turhaa, eikä se juurikaan säästä aikaa edes pitkällä matkalla. Myös reittivalinnalla voi vaikuttaa oman matkanteon leppoisuuteen. Vaikka pienempiä teitä pitkin matkaa kertyisi hieman enemmän, voivat ne tarjota paremman sujuvuuden lisäksi mukavaa vaihtelua valtaväylille. Ennen liikkeellelähtöä reaaliaikaisen liikennetilanteen voi myös tarkistaa Liikenneviraston verkkosivuilta löytyvästä Liikennetilanne-palvelusta.

Useimmat uudet navigaattorit tarjoavat autoilijoille reaaliaikaista liikennetietoa TMC-tiedotteiden (Traffic Message Channel) muodossa. Navigoinnin ollessa aktiivisena reitille osuvat uudet tiedotteet tulevat kuljettajan tietoon, ja reittiä on mahdollista muuttaa esimerkiksi tiedossa olevan ruuhkan, tai muun syyn vuoksi. Nämä TMC-tiedotteet hyödyntävän radioaaltoja, jolloin ne eivät ole riippuvaisia puhelin- tai dataverkosta, kuten useimmat älypuhelimilla käytettävät navigaatiosovellukset.

TMC-tiedotteiden kautta voi saada tietoa myös nopeasti muuttuvista keliolosuhteista, jotka perustuvat ilmatieteenlaitoksen analysoimaan materiaaliin. Ja vaikka navigaattoria ei käyttäisi, ovat kaikki aktiiviset tiedotteet näkyvillä tiedotusjärjestelmää tukevan laitteen näytöllä. Tästä syystä pelkkä karttanäkymäkin voi antaa hyödyllistä lisätietoa liikenteestä ja olosuhteista.

TMC-dataa toimittavan V-Trafficin mukaan Suomessa on myyty viimeisen viiden vuoden aikana noin puoli miljoonaa tätä järjestelmää tukevaa laitetta. Näihin sisältyvät uusissa autoissa olevien laitteiden lisäksi myös Garminin irralliset autonavigaattorit. Kannattaa siis tarkistaa, löytyykö omasta laitteestasi tämä hyödyllinen ominaisuus.

Kuvat: Mikko Autio

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja