Paarmat kiusaavat etenkin aurinkoisella ja lämpimällä ilmalla – suojaudu näin

Paarman purema on yksi kesän kivuliammista vitsauksista. Kaunis sää on taas houkutellut siivekkäät ihmisten ilmoille, joten karkotusneuvot ovat tarpeen.

Suomessa tunnetaan vajaa 40 paarmalajia, mutta niistä kolme on ihmiselle erityisen tuttuja: kapea suppupaarma, kolmiomainen sokkopaarma sekä suuri nauta- eli hevospaarma.

Muut paarmat iskevät eritoten aurinkoisella ja lämpimällä säällä, mutta suppupaarma kiusaa myös pilvisenä päivänä. Se hyökkää äänettömästi ja puraisee ennen kuin ehdit puolustautua.

Nautapaarma on paarmoista sinnikkäin. Noin kahden sentin mittainen siivekäs pyörii ihmisen ja karjan ympärillä ja yrittää laskeutua yhä uudelleen, vaikka sitä hätistelisi vimmatusti.

Torju näin

Paarmat suunnistavat kehosta lähtevän lämmön ja hiilidioksidin perusteella, joten niitä vastaan on varsin vaikea suojautua muutoin kuin pukeutumalla. Tehokkaat hyttysmyrkyt auttavat kuitenkin pitämään paarmat loitolla.

Yksittäisiä paarmoja voi myös yrittää läiskiä sähkökäyttöisellä kärpäslätkällä tai pyydystää paarma-ansaan. Maa- ja karjatalouteen erikoistuneet liikeet myyvät ilmapalloa muistuttavia pyydyksiä, jotka voi nostaa jalustalle tai kattoon.

Lue myös:

    Uusimmat