Pääministeri marssii kohusta kohuun – Sanna Marin on pysynyt otsikoissa läpi kautensa

Sanna Marin on kulkenut kohusta kohuun läpi kautensa – kokosimme yhteen tapaukset aamiaiskohusta bilettämiseen 2:45
Kokosimme pääministeri Sanna Marinin kohut yhteen – katso video!

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) ura on ollut jatkuvien julkisuuskohujen värittämää. Poliittisten päätösten lisäksi kansa on saanut kuulla Marinin pukeutumisesta ja juhlinnasta.

Pääministerin käytös on tehtävän vastuullisuuden vuoksi niin median kuin kansalaisten erityisen tarkkailun alla. 36-vuotias pääministeri on päätynyt otsikoihin kerta toisensa jälkeen, ja kerran jos toisenkin kohujen ytimessä on ollut ministerin juhlinta ja sen suhde vastuulliseen pääministerin tehtävään. Viimeisin kohu koskee sosiaalisessa mediassa leviävää videota, jossa Marin juhlii seurueessa poseeraten kameralle erinäisten julkisuuden henkilöiden kanssa.

Aamiaiskohu ja juhlinta korona-altistuksen jälkeen

Toukokuussa 2021 Marin joutui myrskyn silmään, kun ilmeni hänen perheineen käyttäneen verotonta elintarvike-etua pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa. Aamiaiskohuna tunnettu tapaus päättyi siihen, että asiassa katsottiin toimitun vastoin verottajan ohjeita, ja Marin kertoi maksavansa saamansa edun takaisin.

Joulukuussa 2021 kohu syntyi taas siitä, että Marin oli juhlinut yökerhossa, vaikka oli altistunut ulkoministeri Pekka Haaviston seurassa koronavirukselle. Erityisiä kysymyksiä herätti se, että miten Marinilla ei ollut mukanaan juhlinnassa valtioneuvoston puhelinta, jolla häntä oli asian johdosta yritetty tavoittaa kahdesti, vaikka ministerien tulisi olla jatkuvasti tavoitettavissa. Marinilla oli mukanaan vain eduskuntapuhelin.

Pienimuotoinen debatti syntyi myös silloin, kun Sanna Marin kuvattiin kesäkuussa 2022 tuulettamassa viinilasin kanssa jääkiekko-ottelussa Leijonien tasoittaessa.

Tästä kohu syntyi – Sanna Marin juhlii railakkaasti bilevideolla:

Näin pääministeri Sanna Marin juhlii bilevideolla – katso, mistä kohu syntyi 1:00

Virka-asunto myös juhlakohun keskiössä

Lokakuussa 2021 pääministerin virka-asunto päätyi jälleen kohun näyttämöksi, kun siellä järjestettiin poliitikkojen ja musiikki- ja kulttuurialan edustajien välinen tilaisuus, jonka jälkeen osa jäi virka-asunnolle saunomaan. Virka-asunnossa on lisäksi järjestetty erinäisiä juhlien jatkoja, joiden mielekkyyttä on kyseenalaistettu paitsi koronatilanteen myös virka-asunnon turvallisuuskysymysten näkökulmasta. Kriittisimmät luonnehtivat Marinia ”bilepääministeriksi”.

Viimeisin kohu liittyy tosiaan juhlimisvideoiden leviämiseen sosiaalisessa mediassa. Samalla kuitenkin koko ministerin somejulkisuus, käyttämä kieli ja sen sopivuus pääministerille on kyseenalaistettu. Ministerin esiintyminen esimerkiksi tunnistettavien laukkubrändien kanssa ja poseeraus omakuvissa on saanut jotkut kysymään, onko tämän esiintyminen esimerkiksi Instagramissa lähempänä tuotteiden markkinoinnista rahansa tienaavien influenssereiden toimintatapoja kuin poliitikon käytösnormeja.

Lukuisten kohujen yhteydessä on myös esitetty kysymys, olisivatko kohut samanlaisia, jos pääministeri ei olisi kolmikymppinen nainen. Samalla toiset taas ovat luonnehtineet pääministeriä median lemmikiksi.

Kritiikin kohteena pukeutuminen

Ministerin vapaa-aikaan kohdistuvan kritiikin lisäksi pienimuotoista kohua ovat aiheuttaneet Marinin vaatevalinnat. Läpi pääministerikautensa Sanna Marinin pukeutuminen ja ulkonäkö sekä työssä että vapaa-ajalla on ollut kritiikin kohteena.

Lokakuussa 2020 keskustelua herätti Sanna Marinin esiintyminen Trendi-lehden kannessa, jossa tämä esiintyi mustassa jakussa ilman paitaa. Tapaus nostatti keskustelun pääministerin asemalle sopivasta pukeutumisesta.

Oman osansa kritiikistä on saanut myös media, jonka uutisointia pääministerin kulloisestakin asusta on kyseenalaistettu, kun samaan aikaan pinnalla on lukuisia yhteiskunnallisesti merkittäviä kysymyksiä pandemiasta Euroopassa riehuvaan sotaan ja näiden seurauksiin, joihin pääministeriltä haluttaisiin uusia vastauksia. Esimerkiksi Marinin keskusteltua Ruotsissa Nato-jäsenyyden hakemisesta monien huomio keskittyi tämän käyttämään nahkatakkiin.

Osassa vaatekohuista on kyse tietoisesti julkaistuista otoksista, osassa taas muiden ottamista kuvista. Turun Ruisrockissa tämän poseeraus festivaaliasussa herätti kritiikkiä erityisesti niiden joukossa, jotka kokivat pääministerin jättäneen huomioimatta kulttuurialan ahdingon koronakriisin keskellä. Sen sijaan Seiska-lehden julkaistu kuva pääministerin takapuolesta trikoissa herätti mielipahaa siitä, miten naispuolisia poliitikkoja kuvataan mediassa.

Kritiikin lisäksi Marinin pukeutumista on myös suitsutettu tyylikkääksi ja osa on ollut tyytyväinen siitä, millaista Suomi-brändiä tämän vaatevalinnat luovat.

Pääministeri Marin: “En ole itse käyttänyt huumeita” 0:32
Näin Sanna Marin kommentoi juhlakohua: "En ole itse käyttänyt huumeita".

Lue myös:

    Uusimmat