Päätoimittajilta kylmää kyytiä sekä pääministerille että medialle juhlimisvideokohusta – "Tyhmä temppu häneltä"

9:47
Pääministeri Sanna Marin on tullut tunnetuksi aktiivisesta sosiaalisen median käytöstään. Kuinka päätoimittajat arvioivat Marinin somekäyttäytymistä ja minkälaisia vinkkejä he antaisivat hänelle jatkoon? Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta.

Pääministeri Sanna Marin on ollut tällä viikolla kohun keskellä, kun hänestä on levinnyt julkisuuteen railakkaita juhlimisvideoita. MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa vierailleet päätoimittajat arvioivat kovin sanoin sekä Marinin että median toimintaa videoihin liittyen.

Pääministeri Sanna Marin vastasi avoimesti median kysymyksiin perjantai-iltapäivällä pitämässään tiedotustilaisuudessa Kesärannassa. Marin kertoi muun muassa käyneensä huumausainetesteissä oman oikeusturvansa vuoksi.

MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut Talouselämän päätoimittaja Jussi Kärki piti pääministerin päätöstä huonona.

– Mielestäni se oli tyhmä temppu häneltä, sillä se antaa vain aseet muille. Olisi pitänyt olla tiukkana ja sanoa, että en ole käyttänyt huumeita ja eteenpäin, Kärki toteaa.

Keskustelussa mukana ollut Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Pettersson tarkasteli tilannetta ennemminkin lähdekritiikin näkökulmasta.

– Aika monessa hyvin laadukkaassa suomalaistiedotusvälineessä on heitelty oikeastaan mihinkään perustamattomia huumeajatuksia. Tässä mentiin hiukan somen ehdoilla ja se minua kyllä suretti. Se, mikä erottaa luotettavan journalismin somesta ja valeuutisista, on se, että tiedot tarkistetaan, ne ovat luotettavista lähteistä, lähteet tunnetaan ja parhaimmissa tapauksissa myös kerrotaan.

Petterssonin mukaan esimerkiksi aiheesta ensimmäisenä uutisoinut Iltalehti ei osannut julkaistessaan kertoa missä ja milloin juhlimisvideot oli kuvattu.

Kärjen mukaan jutulle oli kuitenkin paikkansa.

– Puolustaisin mediaa ja Iltalehteä tässä, että he kuitenkin kaivoivat tällaisen asian esiin. Kyllä sillä on merkitystä, miten pääministeri käyttäytyy vapaa-ajalla.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

"Tämä on nyt moraalikysymys"

Maria Pettersson painotti, että on yksi asia kritisoida ja tuoda asioita esille, mutta toinen asia taas on julkaista tietoja, joiden lähteistä ei ole varmuutta.

– Erityisesti myös sellaisia spekulaatioita, jotka johtavat siihen, että pääministerin täytyy käydä huumetestissä.

Kärjen mielestä taas pääministerin käyttäytymiseen on liittynyt harkitsemattomuutta.

– Hän liikkuu sellaisissa porukoissa, joista ei oikein tiedä mitä ne ovat. Hän on ollut naiivi, kun on poseerannut videoille.

Lopulta kaikessa on Petterssonin mukaan kyse moraalikysymyksistä.

– Ilmeisesti mikään työtehtävä ei ole jäänyt hoitamatta. Ihminen on selvästikin suoriutunut – joku voi olla sitä mieltä että hyvin, joku sitä mieltä että huonosti – selvästi ponnekkaasti kaikenlaisista koronoista ja Natosta. Tämä on nyt moraalikysymys: onko moraalisesti arveluttavaa, että pääministeri, nuorehko nainen, tanssii, laulaa, bilettää, on kännissä vai eikö se ole moraalisesti paheksuttavaa?

Pääministeri Sanna Marin on tullut tunnetuksi aktiivisesta sosiaalisen median käytöstään. Kuinka päätoimittajat arvioivat Marinin somekäyttäytymistä ja minkälaisia vinkkejä he antaisivat hänelle jatkoon? Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja