Jahdataanko Sanna Marinia ikänsä ja sukupuolensa takia? "Jos Antti Rinne olisi heilunut Coronan kanssa tanssilattialla..." – Pöllöraati pohti poliitikkojen moraalikatoa

Marinin korona-ajan hallitus täyttää kaksi vuotta 9:14
Näin Pöllöraadissa puitiin Marinin viimeisintä kohua!

Sanna Mariniin (sd.) liittyvä julkinen keskustelu ja kohut ovat herättäneet joissakin tahoissa kysymyksen, onko pääministeri joutunut ”ajojahdin” kohteeksi nuoren ikänsä tai sukupuolensa vuoksi.

MTV Uutisten päätoimittaja Ilkka Ahtiainen sanoo, että esimerkiksi Marinin kannattajat ovat nostaneet esiin, että nuori pääministeri joutuu kohtuuttoman ajojahdin kohteeksi.

Aiheesta puhuttiin MTV:n Uutisaamun Pöllöraati-osiossa.

Ilta-Sanomien yhteiskuntatoimituksen päällikkö Hanna Vesala uskoo, että vastaavanlaiset kohut olisivat saaneet aikansa, oli kuka pääministerin penkillä tahansa.

– Voin taata, että jos Antti Rinne olisi heilunut Corona-(olut)pullon kanssa tanssilattialla – vaikka Storyvillen alakerrassa – niin hän olisi päätynyt aivan samanlaiseen keskusteluun, samoin Juha Sipilä, Vesala sanoo ja viittaa Storyvillellä helsinkiläiseen musiikkiravintolaan.

– Jotenkin tuntuu, että poliittinen muisti tuntuu olevan valikoiva. Jos muistellaan taaksepäin, niin meillä on ollut Alexander Stubb ja (Juha) Sipilä, ja kaikki ne kohut, jotka liittyivät häneen, Vesala sanoo nostaen esiin aiemmin kohujen keskelle joutuneita pääministereitä.

"Bilekohu" viimeisin

Alkuviikosta Marin on varastanut julkisuuden valokeilan viime viikonlopun juhlinnallaan.

Viimeisimmässä Marinin ”bilekohussa” on tiivistetysti kyse siitä, ettei pääministeri lähtenyt illanvietosta lauantaina, vaikka hän sai kuulla altistuneensa koronavirukselle ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) tartunnan myötä. Ministereille annettiin ohje välttää kontakteja valtioneuvoston puhelimeen lähetetyllä tekstiviestillä eikä Marin kantanut tätä puhelinta mukanaan illanvietossa.

Hanna Vesala pitää Marinin toimintaa moitittavana. Hän peräänkuuluttaa johtajuutta ja kykyä tehdä oikeaa ratkaisua.

–  Pääministerille hyvä ratkaisu olisi ollut jäädä kotiin. Minua kiinnostaa se, miksei hän kyennyt tekemään tätä ratkaisua, jonka aika moni suomalainen pystyy tekemään. Jos tulee (korona)altistus, niin jää etätöihin, Vesala miettii.

Puolestaan MTV:n Ilkka Ahtiainen pohtii Pöllöraadin keskustelussa sitä, kuinka vakavasta tilanteesta Marinin altistumisessa ja bileiden jatkamisessa oli todellisuudessa kysymys.

– Tietyllä tapaa ajattelen, että terveysturvallisuustermin taakse on menty ja sen perusteella on kritisoitu tekemistä, mutta oliko tällä merkitystä sen enempää kuin Kaikkosen, Lintilän tai Skinnarin vapaa-ajan vietolla? Ahtiainen pohtii.

Marinin lisäksi kolme muuta ministeriä jättivät kontaktien välttelyn huomiotta korona-altistuksen jälkeen. Mika Lintilä (kesk.) oli sunnuntaina katsojana Suomen ja Latvian välisessä salibandyottelussa. Puolestaan Ville Skinnari (sd.) pelasi ulkona niin sanottua pipolätkää sunnuntaina Lahdessa. Antti Kaikkosen (kesk.) on kerrottu osallistuneen sunnuntaina keskustanuorten 75-vuotisjuhlaillallisella.

Moraalikatoa?

THL:n ohjeiden mukaisesti tuplarokotetun ei tarvitse lähtökohtaisesti jäädä karanteeniin tai hakeutua koronatestiin, ellei oireita ilmene. Lääkäri voi toki antaa poikkeavia ohjeita.

Valtioneuvoston ohje korona-altistumisen jälkeen on kuitenkin tiukempi, ja siinä kehotetaan välttämään kontakteja.

Politiikan toimittaja ja tietokirjailija Jari Korkki miettii Pöllöraadissa yleistä moraalia: Mitä jos on olemassa ohjeita ja sääntöjä, jotka eivät koske kaikkia?

Ilkka Ahtiaisen mukaan on kuitenkin huomioitava se, että poliitikot noudattivat tietyllä tapaa THL:n kaikille antamia suosituksia.

– Kyllä poliitikot ja ministerit periaatteessa noudattivat niitä sääntöjä, jotka oli yleisesti (voimassa kaikille). Siinä mielessä ei tapahtunut moraalikatotilannetta, että ei tehty aivan toisin kuin yleisesti on ohjeistettu.

Hanna Vesala nostaa esiin puolueen suhtautumisen jatkuviin kohuihin, sillä viimeviikonloppuinen ”bilekohu” ei ole ainoaa laatuaan Marinin poliittisella uralla. Syksyllä kohistiin Marinin järjestämistä Kesärannan jatkoista viime kesänä.

– Juhlimiseen liittyviä kohuja on ollut useampia. Ne väsyttävät SDP:n eduskuntaryhmää. Kokouksissa ei uskalleta kauheasti puhua ääneen tai haastaa häntä, mutta siellä on oikeasti tosi suuri huoli siitä, mitä jatkuva Ilmari Nurmisen kanssa juhliminen tekee SDP:n kannatukselle, Vesala sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat