Sanna Marinin kohutut kuvat nousivat otsikoihin ympäri maailmaa – "Suomi syöksyi rinta edellä seksismikiistaan"

Pääministeri Sanna Marinin jakkukuva Trendi-lehdessä on kerännyt laajaa kansainvälistä huomiota eri maiden johtavissa mediajulkaisuissa.

Pääministerin kuvat Trendi-lehdessä aiheuttivat viime viikolla runsaasti keskustelua. Lehtihaastattelun kuvissa Marinilla on kaulassaan näyttävä koru ja päällä tumma jakku, jonka alla ei ole paitaa.

Aihe on herättänyt laajaa mediakiinnostusta myös ulkomaisissa toimituksissa viikon varrella.

Yhdysvaltalaismedia CNN uutisoi näyttävästi eilen Suomen ajautuneen seksismiväittelyyn. Media on haastattellut Trendi-lehden vastaavaa päätoimittajaa Mari Paalosalo-Jussinmäkeä, joka kertoo lehden saaneen valtavasti raivoisaa palautetta heti kuvien julkaisun jälkeen 9.lokakuuta.

Juttu jatkuu Instagram-kuvan jälkeen.

– Jos tilanne pitää jotenkin yleistää, niin miesten mielestä tämä oli väärin ja naisten mielestä mahtavaa, mediapomo sanoo haastatelussa. 

Hän huomattaa, että naisten muotilehdessä on kuvattu kuuluisia naisia yläosattomissa bleisereissä vuosikaudet, mutta vastaavaa reaktiota ei ole koskaan aiemmin herännyt. 

Osa piti poseerausta sopimattomana, osa antoi pääministerille täyden tukensa. Tuhannet somepalvelu Instagramin käyttäjät ja julkisuuden henkilöt ilmaisivat kannustuksensa aihetunnisteella #imwithsanna ja julkaisivat itsestään pääministerin poseerausta jäljittelevän jakkukuvan.

Instagram-sukupolven poliitikko

Someilmiöstä raportoi muun muassa brittimedia Daily Mail. Jutussa kerrotaan myös laajasti Marinin taustoista. Häntä luonnehditaan artikkelissa “milleniaalisen Instragran-sukupolven poliitikoksi”.

Kuvien julkaisun jälkeen väittelyä käytiin muun muassa siitä, miksi juuri naispoliitikon pukeutuminen nousee niin herkästi yhteiskunnallisen keskustelun puheenaiheeksi ja rajun arvostelun kohteeksi. 

Niin ikään brittimediat The Independent ja The Times kirjoittavat, että Marinin kuvat ovat aiheuttaneet Suomessa keskustelua seksismistä ja siitä, millaiset mediaesiintymiset ovat ylipäätään soveliaita johtavan poliitikon arvolle.

Timesin otsikossa Suomen kerrotaan "syöksyneen rinta edellä seksismikiistaan siitä, mitä pääministeri uskaltaa paljastaa".

"Dekolteen herättämästä polemiikista" raportoitiin lisäksi ranskalaisjulkaisu Le Mondessa sekä saksalaismedia Frankfurter Allgemeinessä, RND:ssä ja T-Onlinessä.

Taitava viestijä

Kuviin reagoitiin myös naapurimaa Ruotsin iltapäivälehdissä Expressenissä ja Aftonbladetissa. Expressenissä nostettiin esiin Marinin sitaatti, jossa hän kertoo keskittyvänsä "asioihin eikä siihen, miltä hän näyttää".

Sukupuolentutkimuksen professori Anu Koivunen kommentoi MTV:n haastelussa, että pääministeri edustaa Suomessa korkeinta absoluuttista valtaa ja on siten erityisen arvostelun kohteena.

Hän pitää Marinia ammattitaitoisena viestijänä.

 – En usko, että tämä hänen imagoaan muuttaa millään lailla. Jos katsomme hänen Instagram-syötettään esimerkiksi, niin hänestä on paljon tavanomaisia lehdistötilaisuuskuvia ja sitten on myös glamourkuvia aina silloin tällöin.

Lue myös:

    Uusimmat