Näin Marinin koronakäytöksestä uutisoidaan ulkomailla – TMZ paljasti, mitä yhdysvaltalaiset kadehtivat

6:06
Koronakohun keskellä oleva pääministeri Sanna Marin haastattelussa – kertoo, miksei pitänyt virkapuhelinta mukanaan

Pääministeri Sanna Marinin vierailu Helsingin yöelämässä koronavirusaltistumisen jälkeen on noussut otsikoihin myös ulkomailla. Aihe on huomioitu muun muassa Yhdysvalloissa, Ruotsissa ja Virossa.

Merkittävä yhdysvaltalainen julkkisjuoru- ja viihdeuutissivusto TMZ revitteli otsikossaan, kuinka 36-vuotias pääministeri juhli yökerhossa neljään asti aamulla ilman maskia. Lisäksi TMZ kuvaili otsikossaan, kuinka pääministerin kotimaa on "super-rokotettu".

– Pääministeri Marin oli tiettävästi ulkona neljään asti aamulla ja kuten näette (kuvista), hänellä tai kenelläkään muulla yökerhossa ollella ei ollut kasvomaskia... joten he eivät vaikuta olevan turhan huolissaan koronasta tai omikronmuunnoksesta, uutisessa kirjoitettiin.

TMZ nosti tekstissään esiin, että Suomen rokotekattavuus on 72 prosenttia. Luku viittaa rokotekattavuuteen koko väestössä, ei yli 12-vuotiaiden keskuudessa, kuten Suomessa on totuttu uutisoimaan.

Yhdysvalloissa rokotekattavuus on koko väestössä edelleen alle 60 prosenttia.

– Meidän ei tarvitse nähdä presidentti Joe Bideniä juhlimassa aamun sarastukseen saakka... Mutta 72 prosentin rokotekattavuus kuulostaa pahuksen hyvältä, uutisessa kirjoitetaan vapaasti suomennettuna.

Ruotsalainen Aftonbladet viittaa uutisessaan suomalaismedioiden tietoihin ja hyödynsi tekstissään muun muassa Marinin omia Twitter-päivityksiä.

Tekstin loppupuolella nostetaan myös esiin, että Ruotsin tuore pääministeri Magdalena Andersson vierailee Suomessa keskiviikkona 8. joulukuuta pääministeri Sanna Marinin kutsusta. Pääministeri Andersson tapaa vierailunsa aikana myös tasavallan presidentin Sauli Niinistön.

Myös virolainen Postimees on uutisoinut Marinin kohusta. Uutisessa kerrotaan muun muassa se, ettei Marinilla ollut yökerhossa mukana valtioneuvoston virkakännykkää.

Mistä on kyse?

Pääministeri Sanna Marin vietti aikaa baarissa Helsingissä lauantai-iltana sen jälkeen, kun hän sai tietää altistuneensa koronavirukselle.

Tieto on poikinut runsasta keskustelua, sillä Helsingin yössä juhlinutta pääministeriä yritettiin tavoitella tekstiviestitse lauantai-illan aikana kahdesti ohjeistuksella välttää ihmiskontakteja valtioneuvoston turvallisuusosaston toimesta.

Mediatietojen mukaan Marinilla ei kuitenkaan ollut mukanaan valtioneuvoston puhelinta, johon viestit lähetettiin, vaikka ministerin käsikirja ohjeistaa valtioneuvoston jäseniä pitämään virkapuhelimensa "mukana ja käyttövalmiudessa".

Marinin mukaan hänelle sanottiin avustajan toimesta, ettei eristäytymiselle ollut tarvetta. Marin on kahdesti rokotettu, joten THL:n ohjeistuksen mukaan karanteeniin ei ole tällöin pakollista jäädä.

Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen sanoo STT:lle, että pääministeri on aina tavoitettavissa, riippumatta siitä onko hänellä mukanaan valtioneuvoston virkakännykkä vai ei.

Kurvisen mukaan tiedossa on ollut, että pääministeri käyttää mieluiten eduskunnan virkakännykkää.

Otsikosta korjattu kirjoitusvirhe klo 21.51. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja