Pääministeri Marin rikkoi valtioneuvoston koronaohjeistusta

Koronakohun keskellä oleva pääministeri Sanna Marin haastattelussa – näin hän vastaa syytöksiin 6:06
Koronakohun keskellä oleva pääministeri Sanna Marin haastattelussa – kertoo, miksei pitänyt virkapuhelinta mukanaan.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) rikkoi valtioneuvoston koronaohjeistusta viettäessään lauantaina baari-iltaa saatuaan tiedon korona-altistumisestaan.

Valtioneuvoston kanslian 26. marraskuuta päivittämässä toimintaohjeessa sanotaan sanatarkasti, että valtioneuvoston ja sen ministeriöiden henkilöstöä suositellaan välttämään kontakteja heti kun tieto altistumisesta on saatu.

Ohjeistuksesta kertoi ensin Iltalehti.

Marin sai lauantaina illalla tiedon ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) positiivisesta koronatuloksesta. Marin jatkoi tiedosta huolimatta ravintolailtaansa Helsingissä.

Marinin ravintolavierailusta uutisoi alun alkaen Seiska.

STT ei tiistaina tavoittanut Marinia kommentoimaan valtioneuvoston kanslian ohjetta ja sen noudattamista valtioneuvostossa.

Viesti ei kulkenut pääministerille

Valtioneuvoston tilannekeskus lähetti ministerien puhelimiin lauantai-iltana tiedon Haaviston koronatartunnasta. Viestissä ministereitä kehotettiin eristäytymään.

Marin ei saanut viestiä, koska hänellä ei ollut valtioneuvoston virkapuhelinta mukanaan, vaan eduskunnan puhelin. Koska valtioneuvoston tilannekeskuksen viestit eivät tule eduskunnan puhelimeen, ohjeistus kontaktien välttämisestä tavoitti Marinin vasta sunnuntain puolella.

Marin sanoi maanantaina Aamulehdelle, ettei hän aina vapaa-ajalla pidä valtioneuvoston puhelinta mukanaan.

–  Pitäisin tärkeänä, ettei valtioneuvoston puhelimelle eli puhelimelle, jolla olen yhteydessä esimerkiksi kansainvälisiin kollegoihin, tapahdu mitään, kuten ettei se huku tai joudu vääriin käsiin, jos se olisi kaikkialla mukanani, Marin perusteli lehdelle.

Valtioneuvoston turvallisuusjohtajan Ahti Kurvisen mukaan Marinin halu käyttää ensisijaisesti eduskunnan matkapuhelinta ei ole ongelma, koska valtioneuvoston valmiusyksiköllä on muitakin tapoja ministerien tavoittamiseksi.

Lauantai-iltana pääministerille viestittiin valtiosihteeri Henrik Haapajärven kautta.

Haapajärvi soitti iltaseitsemän jälkeen lauantaina Marinin eduskuntapuhelimeen ja kertoi ulkoministerin tartunnasta. Marinin mukaan Haapajärvi oli sanonut hänelle, ettei ministereille ei tule Haaviston tartunnasta erityistoimenpiteitä eikä ministereitä aseteta karanteeniin, koska kaikilla ministereillä on kaksi rokotetta.

"Koko ajan voi tehdä paremmin"

STT yritti tiistaina tavoittaa Haapajärveä kommentoimaan valtioneuvoston kanslian päivitettyä koronaohjetta ja hänen Marinin kanssa lauantaina käymäänsä puhelinkeskustelua.

Haapajärvi kehotti tekstiviestissään STT:tä kääntymään turvallisuusjohtaja Kurvisen puoleen.

Kurvinen ei osaa arvioida, miksi Haapajärvi ei puhelimessa välittänyt Marinille valtioneuvoston kanslian ohjeen mukaista kehotusta välttää kontakteja.

–  En tunne sen keskustelun sisältöä enkä pysty sitä keskustelua lainkaan arvioimaan, Kurvinen sanoi STT:lle.

Vaikka valtioneuvoston sisäinen tiedonkulku omien koronaohjeiden suhteen kompasteleekin, Kurvisen mukaan valtioneuvosto on koko maan tasolla onnistunut paremmin.

–  Totta kai näissä toimissa pitäisi onnistua joka kerta, mutta jos tarkastelen tätä kriisiä 22 kuukautta taaksepäin, isossa kuvassa pidän toimintaa hyvänä. Suomi on onnistunut tässä koronataistelussa hyvin. Se vaatii skarppausta joka päivä, että kaikki nämä toimet onnistuvat, Kurvinen sanoi.

–  Kyllä tässä prosessi koko ajan toimii ja kehittyy. Kyllä koko ajan voi tehdä paremmin.

Lue myös:

    Uusimmat