Sanna Marin juhli ilman virkapuhelinta altistuttuaan koronalle – oikeuskansleri: Pääministeri ei rikkonut virkavelvollisuuksiaan, syy ministeriohjeessa

Miksei pääministeri Marinilla ollut virkapuhelinta mukana, ja kuinka vakava kolhu tämä hänelle on? Yhteiskuntatoimituksen päällikkö perkaa kohun käänteet 8:11
Miksei pääministeri Marinilla ollut virkapuhelinta mukana, ja kuinka vakava kolhu tämä on hänelle? Yhteiskuntatoimituksen päällikkö perkasi kohun käänteet joulukuussa 2021.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ei menetellyt vastoin virkavelvollisuuttaan, kun hänellä ei ollut virkamatkapuhelinta mukanaan vapaailtanaan, katsoo oikeuskansleri.

Marinilla ei ollut valtioneuvoston virkamatkapuhelinta mukanaan viettäessään vapaailtaa joulukuussa 2021 helsinkiläisessä ravintolassa. Siksi tieto siitä, että hänen tuli välttää kontakteja koronavirusaltistuksen vuoksi, ei ollut tavoittanut häntä.

Pääministeri Marinin illanvietto tuli ilmi, kun Seiska-lehti uutisoi asiasta joulukuussa.

Marin oli samana päivänä osallistunut valtioneuvoston istuntoon ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) kanssa, joka sai tietää koronatartunnastaan vasta istunnon jälkeen. Sen jälkeen myös valtioneuvosto oli ottanut yhteyttä altistuneisiin ministereihin. Tekstiviestit lähetettiin pääministerin virkapuhelimeen.

Pääministeri Marin ei kuitenkaan ollut saanut tekstiviestiä ennen kuin seuraavana aamuna, koska hän oli lähtenyt illanviettoon mukanaan ainoastaan eduskunnan puhelin.

Valtiosihteeri Henrik Haapajärvi oli kuitenkin soittanut Marinille illalla tämän eduskuntapuhelimeen ja kertonut altistuksesta. Marinin mukaan hän oli Haapajärven kanssa todennut sen hetkisen ohjeistuksen kahdesti rokotetuille, jonka mukaan omaehtoinen karanteeni ei ollut tarpeen.

Oikeuskanslerille tuli useita kanteluita

Oikeuskanslerinvirasto sai useita kanteluita siitä, oliko pääministeri toiminut virkapuhelimensa kanssa oikein.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti arvioi torstaina antamassaan ratkaisussa, että ministereiden ohjeet olivat tapahtuma-aikaan ristiriitaiset ja pääministeri oli tavoitettavissa toisesta puhelimestaan.

Siksi Pöystin mukaan ei voitu katsoa Marinin toimineen vastoin virkavelvollisuuksiaan.

– Vaikka edellä on tehty se johtopäätös, ettei pääministeri toiminut virkavelvollisuuksiensa vastaisesti, katson tärkeäksi korostaa, että valtioneuvoston tilannekeskuksella tulee olla ympärivuorokautinen kyky tavoittaa valtionjohto sekä virkamiesjohto häiriö- ja poikkeustilanteissa, Pöysti toteaa.

Pääministeri Marin ei saanut koronatartuntaa, ja hän kertoi hakeutuneensa välittömästi koronatestiin nähtyään valtioneuvoston viestin.

Korjattu jutun 3. virkettä, jossa luki virheellisesti, että tieto altistumisesta ei olisi tavoittanut pääministeriä. Kyse oli siitä, että ohje kontaktien välttämiseen ei ollut tavoittanut. Myös jutun viimeistä virkettä korjattu. Siinä luki virheellisesti, että Marin hakeutui koronatestiin saatuaan tietää altistuksesta. Hän hakeutui testiin, kun oli nähnyt valtioneuvoston viestin.

Lue myös:

    Uusimmat