Mitä virheitä Marin teki viestinnässään kohun keskellä? Ex-demari Mikael Jungnerilta suora vastaus

9:55
Katso video: MTV:n Uutisaamussa arvioitiin, miten pääministerin tuoreimman kohun jälkipyykki hoidettiin viestinnällisestä näkökulmasta.

Kohu lyhyesti: Pääministeri Sanna Marin (sd.) vietti koronalle altistuneena lauantai-iltaa Helsingin yöelämässä ilman valtioneuvoston virkapuhelintaan. MTV:n Uutisaamussa arvioitiin, miten kohun jälkipyykki hoidettiin viestinnällisestä näkökulmasta.

Marinin illanvietosta nousi suuri julkinen kohu, mutta seuraukset olivat verrattain pienet: pääministerillä, eikä kellään muullakaan todettu koronatartuntaa.

Se, miten Marinin kabinetti reagoi kohun ympärillä, oli surkeaa, sanoo viestintätoimisto Kreab Helsingin toimitusjohtaja Mikael Jungner.

– Tuli kaikenlaisia improvisoidun oloisia vastauksia siellä sun täällä. Viestinnällisesti tämä oli loistava esimerkki, miten sosiaalisen median viestintää ei kannata hoitaa, Jungner täräytti Uutisaamussa.

Entinen SDP:n kansanedustaja on marinoitunut itsekin vuosien saatossa julkisuuden kohuissa.

Nyt Jungner sanoo, että olisi itse pääministerin saappaissa ottanut ehkä jopa päivänkin lisää aikaa kokonaistilanteen sulattamiseksi.

– Sen jälkeen, ehkä vasta tänään olisin kertonut: näin tapahtui, tässä syyt, ja anteeksipyyntö. Ei pahoittelua, vaan anteeksipyyntö. Silloin se olisi ikään kuin hoidettu, hän sanoo.

– Tipoittain asioiden kertominen ei vain toimi.

Miten Marinin lapsen hoitopaikka liittyi asiaan?

Pääministeri pahoitteli maanantaina illalla toimintaansa Facebook-päivityksessä

Uutisaamu nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Ohjelma on katsottavissa myös mtv-palvelussa ja MTV Uutiset Livessä

Seikkaperäisessä kirjoituksessa oli mainittu myös muun muassa se, että Marinin tytär oli ollut lauantaina hoidossa isovanhemmillaan Tampereella.

Vaasan yliopiston väitöskirjatutkija Elisa Kannasto sanoo, että päivityksessä näkyy Marinin turhautumista siihen, että hän saa kritiikkiä todella monista tekemisistään.

– Hän kommentoi uutta reppua Instagramissa ja siitä syntyy valtava kohu, tai hän kommentoi bileiltaa ja siitä syntyy kohu. Nyt on tavallaan tarve selitellä jokaista asiaa ja jokaista tekoa, Kannasto sanoo.

Kannasto arvelee, että palaute on voinut vaikuttaa siihenkin, miksi lapsen hoitojärjestelyt saivat maininnan kirjoituksessa.

– Varmaan hän on äitinä saanut siitäkin kritiikkiä, koska kyllä näissä some-keskusteluissa kommentoidaan kaikkea mahdollista.

Kaksoismurhaajan kanssa poseeraaminen ihmetyttää

Viikonloppuna sosiaalisen median puolella jupistiin myös kuvasta, jossa pääministeri Marin poseeraa hymyillen tuomitun kaksoismurhaajan Janne Ranisen kanssa.

Kuva on otettu perjantaina toimittaja Ina Mikkolan kirjanjulkistustilaisuudessa, ja kuvan julkaisi Raninen omalla Instagram-tilillään.

Kreab Helsingin Jungnerin mielestä Marinin avustaja- tai esikunnan harkinta on pettänyt sen suhteen, kenen kanssa pääministerin sopii poseerata.

– Siinä vaiheessa, kun pääministeri tavallaan siirtyy politiikan tutulta tantereelta enemmän viihdemaailman popparitantereelle, tulee tämäntyyppisiä tilanteita. Ne pitäisi vain osata taklata eli ottaa selvää keitä siellä on, ja mitkä ovat ihmisten taustat, Jungner sanoo.

– Tietenkin hän oli siinä kuvassa vahingossa, mutta se ei tee siitä kuvasta yhtään enemmän hyväksyttävämpää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja