Kommentti: Politiikan maailmantähdestä tuli kohusta toiseen päätyvä pääministeri – jäljellä on tukku hämmentäviä kysymyksiä, joihin ei ole vielä vastauksia

18:01
Katso video: Onko Sanna Marin muuttunut pääministerikautensa aikana? Viihteen ja politiikan toimittajat kertovat

Viime päivien kohuotsikot ovat tuoneet pääministerin julkisuuskuvaan muutoksen, jonka pysäyttämisessä on kova työ, kirjoittaa kommenttitekstissään MTV Uutisten tuottaja Visa Högmander.

MTV Uutiset Live keskusteltiin siitä, onko pääministeri Sanna Marin muuttunut pääministerikautensa aikana, ja miten. Keskustelijoina olivat allekirjoittaneen lisäksi yhteiskuntatoimituksen toimittaja Juha Kaija ja viihteen tuottaja Katja Lintunen. Keskustelun voit katsoa oheiselta videolta.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on johtanut Suomea poikkeuksellisena aikana – muun muassa koko koronapandemian ja keskellä Eurooppaa puoli vuotta sitten alkaneen sodan sekä siitä käynnistyneen Nato-hakemusprosessin ajan.

Suurimmat otsikot on kuitenkin kirjoitettu viime aikoina jostain aivan muusta: Marinin juhlimisesta. Tänä kesänä kohut ovat jollain tasolla eskaloituneet. Mitä kaikkea onkaan tapahtunut?

Ensin julkaistiin yksityisasunnossa kuvattuja videoita, joissa pääministeri juhlii ja tanssii yhdessä muun muassa laulaja Alma Miettisen ja tämän siskon Annan, valokuvaaja Janita Aution, juontajien Karoliina Tuomisen ja Tinni Wikströmin, stylisti Vesa Silverin sekä vuoden 2012 Miss Suomen ensimmäisen perintöprinsessan, malli Sabina Särkän kanssa.

Vihapuheen lähteenä tunnetulta Ylilauta-sivustolta sekä sometileiltä, joilta on aiemmin jaettu erilaisia salaliittoteorioita, lähti leviämään vakavia väitteitä huumeiden käytöstä kyseisessä juhlaporukassa.

Huumeidenkäyttöväitteet perustuivat siihen, että Petri Nygårdin Selvä päivä -kappaletta laulaneessa seurueessa joku olisi laulanut sanan "jauhojengi". Tulkinta levisi niin MTV Uutisiin kuin muihin eri medioihin. Muutamat kansanedustajat ehdottivat, että Marinin pitäisi mennä vapaaehtoisesti huumetestiin, johon pääministeri menikin. Testin tulos oli negatiivinen.

Seuraava kohu nousi päivää myöhemmin, kun Ylilauta-sivustolta lähti leviämään video, jossa naimisissa oleva pääministeri on ravintolan tanssilattialla läheisiltä vaikuttavissa tunnelmissa laulaja Olavi Uusivirran kanssa.

0:38
"En muista, että kukaan olisi minua kaulaan suudellut", Marin kommentoi uutta videota

Paljasta pintaa Kesärannassa

Seuraavalla viikolla otsikoihin nousi Sabina Särkän Tiktok-tilillään heinäkuun alkupuolella julkaisema kuva, jossa kaksi naista, eri lähteiden mukaan Särkkä ja somevaikuttaja Natalia Kallio, suutelee pääministerin virka-asunnossa kuvausseinän edessä Kesärannassa. Kuvassa naiset ovat paljastaneet rintansa, joiden edessä on pääministerin edessä videoneuvotteluissa nähty Finland-kyltti. Kuvassa oli myös teksti ”Kesärata 22”.

Marin myönsi kuvan aidoksi ja sanoi, että kuva ei ole asiallinen. Pääministeri pyysi ystäviensä Ruisrock-festivaalin jälkeisenä sunnuntaina ottamaa ja julkaisemaa kuvaa anteeksi. Kuvan somessa julkaissut Särkkä pyysi sen ottamista myös anteeksi ja poisti sen.

2:04

Tiktokissa julkaistiin samana päivänä myös kaksi videota, jotka on sittemmin poistettu. Oletetusti Kesärannan pihalla ja laiturilla kuvatuissa videoissa esiintyvät Alma, Natalia Kallio, Sabina Särkkä ja somevaikuttaja Arttu Mustonen.

Kohut ovat nousseet uutisiksi myös kansainvälisissä medioissa. Bilevideokohusta ovat uutisoineet ainakin The New York Times, Washington Post, BBC, The Guardian, Expressen, Aftonbladet, Le Figaro, Corriere della Sera, El Pais ja Bild.

Lahdessa SDP:n toritapahtumassa Marinin puhetta oli saapunut kuuntelemaan suuri määrä yleisöä. Marin kuvaili kulunutta viikkoa aika vaikeaksi, viitaten juurikin juhlakohuun.

Marin totesi liikuttuneena ääni murtuen olevansa ihminen ja kaipaavansa joskus iloa, valoa ja hauskuutta.

Katso video Marinin liikuttumisesta Lahdessa alla! Teksti jatkuu videon jälkeen.

1:22

Hämmentäviä kysymyksiä

Bilevideokohusta on herännyt kysymyksiä. Miksi pääministerin lähipiiristä ei ole puututtu asiaan? Kun pääministeri lähtee juhlimaan, kaiken järjen mukaan tieto siitä, missä ja kenen kanssa hän juhlii, on ainakin jollain lähipiiriin kuuluvalla.

Miksi? Siksi, jos jotain tapahtuu ja on reagoitava heti. Jos Zaporizhzhjan ydinvoimalassa tapahtuu onnettomuus. Jos Venäjä laajentaa sotatoimiaan. Jos tapahtuu Estonian uppoamisen, Thaimaan tsunamin tai Konginkankaan bussiturman kaltainen suuronnettomuus.

Viran puolesta lähipiiri on kymmenen hengen vahvuinen. Marinin kabinettiin kuuluu sihteeri, valtiosihteeri, Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri sekä seitsemän avustajaa, joista tosin vain yksi avustaa pääministeriä viestintäasioissa.

Miten ihmeessä Sabina Särkän Kesärannassa kuvattu topless-julkaisu ehti olla julki Särkän avoimella Tiktok-tilillä lähes 1,5 kuukautta?

Vaikka Sanna Marin on nuori, 36-vuotias ihminen, joka kaipaa iloa, valoa ja hauskuutta, eikö Suomea johtavan maan vaikutusvaltaisimman poliitikon ja tämän lähipiirin tulisi pitää informaatiovaikuttamisen aikakautena tarkasti huolta siitä, miten pääministeri esiintyy julkisuudessa, jonka osa sosiaalinen media tänä päivänä väistämättä on?

Vaikka pääministeri on kertonut haluavansa ravistella pääministeri-instituutiota, kyseessä on kuitenkin Suomen pääministeri. Jossain vaiheessa ravistelussakin tulee raja vastaan.

On toki muistettava, että vapaa-ajan tilaisuuksissa avustajia ei välttämättä ole pääministerin mukana. Näissä tilanteissa mahdollinen ystävien ohjeistaminen kuvaamisen ja somettamisen suhteen on pääministerin itsensä vastuulla. Yksityishenkilöiden julkaisemiin postauksiin puuttuminen on vapaassa maassa mahdotonta ilman nykyistäkin suurempaa kohua.

Muutama kysymys on alkanut askarruttaa muita enemmän. Miksi kukaan Sanna Marinin ystävien yksityisten sometilien seuraajista on halunnut levittää noita videoita?

Entä miksi kuvia ja videoita leviää yksi kerrallaan muutaman päivän välein, ikään kuin suunnitelmallisesti?

Suurimmat otsikot kohuista

Korona-ajasta, Ukrainan tilanteesta, Natosta, sote-uudistuksesta ja monesta muusta huolimatta suurimmat Marin-otsikot on kirjoitettu kohuista. Bilevideokohu ei ole ensimmäinen kohu hänen pääministerikaudellaan.

Toukokuussa 2021 uutisoitiin Marinin perheineen käyttäneen pääsääntöisesti virka-asunnossa Kesärannassa asuessaan verotonta elintarvike-etua. Verottajan mukaan Marinin nauttima ateriaetu on veronalaista tuloa. Marin maksoi lopulta saamansa edun takaisin.

Joulukuussa 2021 Marin altistui koronavirukselle oltuaan tartunnan saaneen ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) kanssa samassa tilassa. Saman päivän iltana pääministeri juhli yökerhossa ilman ministeripuhelintaan.

Aiemmin Marinin kohdalla rankka työ ei vaatinut rankkoja huveja – ainakaan niin, että niistä olisi saanut lukea uutisista. Myös tiedot pääministerin juhlaseuraan kuuluvista nimistä kymmenisen vuotta nuorempine somejulkkiksineen ovat yllättäneet.

Poikkeukselliset paineet

Onko Sanna Marin muuttunut? Helsingin Sanomien haastattelemista SDP:n puoluevaikuttajista moni kokee näin tapahtuneen parin viime vuoden aikana. Yksi selkeä syy nousee esiin: Marinin pääministerikausi on ollut poikkeuksellisen paineistettu.

Tuo seikka yhdistettynä vauhdikkaaseen nousuun niin sanotuksi maailmantähdeksi on HS:n haastattelemien sosiaalidemokraattien mukaan vaikuttanut tähän.

– Ei Suomen politiikassa ole koskaan ollut tällaista poliitikkoa, jonka suosio on urheilutähteen tai musiikki-idoliin verrattavissa. Se on globaalilla mittapuullakin poikkeuksellista. Tällainen suosio, joka tulee äkisti, ei voi olla jättämättä jälkiä ihmiseen. Ja ehkä hänen ympäriltään ovat puuttuneet ihmiset, joilla olisi ollut kyky pitää hänen jalkansa maan pinnalla paremmin – ja ehkä myös tiputtaa hänet sinne tietyissä tilanteissa, yksi haastateltava toteaa HS:lle.

– Jumalauta, missä paineissa hän on elänyt. Sota Euroopassa, kaksi vuotta koronaa, Nato-prosessi, satojatuhansia yhteydenottoja, aina joku hihasta nykimässä mihin vain menet. Maailmalla tapaat Merkelit ja Macronit, presidentit ja kuninkaat ja kuningattaret. Olet Timen kannessa ja Voguessa. Kun ihminen menee tuollaisen myllyn läpi, se ei voi olla vaikuttamatta käytökseen, sanoo toinen.

Marin ei pääministerikautensa alussa tai ennen sen alkua ollut järin aktiivinen somettaja. Hän ei myöskään avannut yksityiselämäänsä julkisuudessa, tai jos näin teki, se vaikutti tarkkaan harkitulta ja rajatulta.

Tuo asia on muuttunut. Nyt sosiaalisessa mediassa leviävät kuvat ja videot tuntuvat olevan pääministerille jopa uusi normaali. Jos media noihin julkaisuihin tarttuu ja niistä uutisoi, pääministeri ei omien sanojensa mukaan sille mitään voi.

Se on totta: medialla on täysi oikeus tehdä niin.

Ehkä oman puolueen sisältä tuleva paine ja huoli saa tilanteen muuttumaan. Montaa viime päivien kaltaista kohua ei välillä kivikovalta ja särkymättömältä vaikuttava Sanna Marinkaan kestä.

Paineet Marinin pääministerikaudella ovat olleet poikkeuksellisen suuret. Toivottavasti niiden purkautuminen juhlimiseen ja sen päätyminen sosiaalisen median palveluihin nyt nähdyllä tavalla ei enää jatku, vaan Marin todella ottaa opiksi.

Kyllä, Sanna Marinkin on ihminen ja ansaitsee elämäänsä iloa, valoa ja hauskuutta – tavoilla, jotka eivät johda somesta leviämään lähteviin, viime päivinä nähdyn kaltaisiin kohuihin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja