Pääministeri Orpo Brysselissä: "Me emme voi laskea ainoastaan Yhdysvaltojen varaan"

Petteri Orpon lehdistötilaisuus Bryssellissä 19:24
Katso koko Petteri Orpon lehdistötilaisuus Brysselissä.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) osallistuu Brysselissä järjestettävään EU johtajien huippukokukseen. Pääministeri astui median eteen kertomaan, millaisia neuvotteluja tänään on käyty. Keskustelujen aiheina olivat ainakin Ukrainan avustaminen sekä Euroopan taloustilanne.

Pääministeri kertoi, että tuki Ukrainalle tulee jatkumaan ja asiassa saavutettiin yksimielisyys. 

– Isoin asia ehdottomasti on, että Ukrainasta saatiin yksimieliset päätöslauselmat siitä, että tuki jatkuu. Vahva tuki Ukrainalle jatkuu. Puhuttiin siitä, että jäädytettyihin varoihin komissio hakee nyt minusta tosissaan ratkaisua, jotta pystyttäisiin vapauttamaan (varoja) Ukrainan avustamiseen.

Jäädytettyjen varojen vapauttamiselle tuli Orpon mukaan pöydässä vahvaa tukea. Keskusteluissa oli Ukrainan aseellinen tukeminen sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. 

– Eurooppalaisen ase- ja ammusteollisuuden vahvistamisesta keskusteltiin. Me emme voi laskea ainoastaan Yhdysvaltojen varaan ja olemme nyt nähneet, ettei oma kapasiteettimme riitä.

Myös Ukrainan rauhanrahasto ja sen kasvattaminen saivat vahvan tuen. Euroopan parlamentti on hyväksynyt ehdotuksen perustaa 50 miljardin euron tukiväline, joka on tarkoitus suunnata muun muassa Ukrainan jälleenrakentamiseen ja tukemiseen. 

Keskustelua käydään myös euroalueesta ja taloudesta. 

– Korostin itse rakenteellisten uudistusten eteenpäin viemistä. Koska elämme niin epävarmassa ajassa, että meidän täytyy pystyä viimeistelemään pankkiunioni ja päämarkkinaunioni. Nämä ovat aivan oleellisia asioita. Meidän kannaltamme kaikkein tärkein asia on sisämarkkinoiden kehittäminen ja sitä kautta Euroopan kilpailukyvyn parantaminen, jotta pärjäämme globaalissa kilpailussa. 

Lue myös:

    Uusimmat