Mainos

Ovet ja ikkunat TV-Taloon

Kodinkonekaupassa ihmiset pohtivat nykyään tarkasti, mihin luokkaan kuuluvan kylmälaitteen ostavat. Pitääkö sen olla A-luokkaa vai kelpaisiko C-luokan laite? Useimmiten päädytään parhaaseen A-luokkaan, koska sillä tavalla koetaan saatavan laadukas ja ennen kaikkea energiaa säästävä tuote. Nyt ikkunoita on alettu luokitella samaan tapaan. Niiden valinta helpottuu huomattavasti, kun luokituksesta pystyy päättelemään suoraan, kuinka hyvin lämpöä pitävästä ikkunasta on kysymys. Valinnoissa on myös alkanut näkyä sama trendi kuin kodinkoneissa; yhä useammin rakentaja päätyy parhaaseen, A-luokan ikkunaan.

Rakennusmääräyskokoelma määrittelee ikkunan lämmöneristävyyden, jonka tulee olla tällä hetkellä 1,4. Ei kuitenkaan tarvitse mennä kuin muutama vuosi taaksepäin, kun ikkunoiden u-arvot olivat jopa yli 2. TV-taloon valituissa matalaenergiaikkunoissa se on 0,7 – peräti puolet rakennusmääräysten edellyttämää parempi. Energiansäästö on selvä, mutta se ei ole ainoa etu. Myös asumismukavuus paranee, kun ikkunan lähellä kovilla pakkasilla havaittava, vedon tunteena koettava kylmän hohkaminen jää kokonaan pois.

TV-talon ikkunaäänestyksen voittaneen Skaala Ikkunat ja Ovet Oy:n markkinointipäällikkö Tero Luoma kertoo nykyisen tekniikan ja tuotekehityksen antavan hyvät mahdollisuudet tehokkaaseen lämmöneristykseen : "Valmistamme itse elementit ja teemme tiivistä yhteistyössä lasin valmistajien kanssa, joten pystymme hyödyntämään välittömästi uuden tuotekehityksen edut."

Ikkunoissa on energiansäästön lisäksi kuitenkin muitakin hyviä ominaisuuksia. Esimerkiksi auringon liiallinen säteily estetään, jolloin talo ei ylikuumene paahteisenakaan kesäpäivänä: "Auringonsuojallasi heijastaa auringon energian takaisin. Valo pääsee sisään normaalisti, mutta auringon kuumuus ei välity sisätilaan juuri lainkaan."

Turvallisuus on aina otettava huomioon varsinkin suurten lasipintojen kanssa, jotka ulottuvat alas asti. Lapset eivät saa päästä juoksemaan lasista läpi. "Jos lasin pinta on alle 700 mm lattian pinnasta, rakennusmääräykset velvoittavat käyttämään omakotirakentamisessa normaalisti 6 mm turvalasia," Luoma sanoo. "Julkiskohteissa puolestaan käytetään karkaistua ja laminoitus lasia. Jos ikkunaan kolahtaa jotakin, se ei siitä heti rikkoudu."

Yleisö äänesti TV-talon ulko-oveksi Edux-ovet Oy:n Sulo-mallin. Valkoisessa ovessa on viisi pientä, neliön muotoista ikkunaa, jotka on toteutettu kolmilasisilla lämpöelementeillä. Kertopuurakenteisen rungon sisällä on alumiinilevyt, jotka pitävät oven suorana ja ulkopinnassa on säärasitusta hyvin kestävä hdf-levy. U-arvo on 0,8, johon vaikuttavat muun muassa kaksinkertaiset tiivisteet. Ovessa on murtosuojatut saranat ja lukossa säädettävä vastarauta.

Lisätietoja:
Sulo-ovi - Edux-ovet: www.edux.fi
Ikkunat - Skaala: www.skaala.com

(JKA 2.11.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.