Mainos

Ovatko varmuuskopiosi ajan tasalla? Näin turvaat tiedostosi

Tietokoneen hajoamisen myötä voi tuhoutua uskomaton määrä tärkeitä tiedostoja. Siksi on äärimmäisen tärkeää huolehtia siitä, että varmuuskopiointi on kunnossa.

Vaikka varmuuskopioinnin tärkeys on monille itsestäänselvyys, varmuuskopiointia ei aina muisteta tehdä riittävän usein. Jos tietokoneen kovalevy hajoaa, yllättävän paljon tietoa häviää taivaan tuuliin jos varmuuskopiointi on tehty vuosi sitten.

Jos haluat säilyttää myös viimeisimmät työsi, varmuuskopiot kannattaa pitää ajan tasalla säännöllisesti, muistuttaa The Verge.

Oli käytössä sitten PC tai Mac, molemmista löytyy sisäänrakennettu varmuuskopiontiohjelma. Näiden käyttö vaatii kuitenkin erillisen ulkoisen kovalevyn hankkimista.

Varmuuskopiointi ulkoiselle kovalevylle

Kun kovalevyä hankkii varmuuskopioita varten, kannattaa varmistaa että siinä on vähintään yhtä paljon tilaa kuin koneesi kovalevyllä. Varminta on satsata kerralla kovalevyyn, jossa on noin puolitoista kertaa enemmän tilaa kuin tietokoneessasi.

Macin käyttäjät saavat tiedostonsa varmuuskopioitua helposti Time Machine -ohjelman avulla. Liitä ulkoinen kovalevy tietokoneeseen, käynnistä Time Machine ja seuraa ruudulle ilmestyviä ohjeita.

Ohjelma tallentaa ulkoiselle levylle tiedostosi sekä koneellesi asentamasi ohjelmat, jonka jälkeen ne on helppo asentaa tarvittaessa kokonaan uudelle koneelle. Varmuuskopion avulla myös vanhan koneen uudelleenasennus onnistuu helposti.

Windowsin varmuuskopiointi toimii samaan tapaan kuin Macilla, vain ohjelma on eri. Myös Windowsin varmuuskopiointiin tarvitset riittävän suuren ulkoisen kovalevyn.

Esimerkiksi Windows 10:n varmuuskopiointi onnistuu File History -ohjelman avulla samaan tapaan kuin Time Machinella. Vanhemmissa Windows-versioissa toiminto on nimeltään Backup and Restore.

Varmuuskopiot pilvipalveluissa

Ulkoiselle kovalevylle tehty varmuuskopio ei kuitenkaan ole ikuinen. Myös ulkoinen kovalevy voi mennä rikki tai kadota. Siksi tärkeimmät tiedostot kannattaa tallentaa myös pilvipalveluun.

Yksittäisten tiedostojen säilyttämiseen käteviä ovat esimerkiksi Dropbox, Google Drive, OneDrive ja iCloud. Pilvipalvelut ovat käteviä myös siinä mielessä, että pääset tärkeisiin tiedostoihisi käsiksi mistä tahansa.

Markkinoilla on tarjolla myös järeämpiä pilvipalveluita, mikäli on tarvetta säilöä suurempia määriä tietoa kerrallaan. Esimerkiksi Backblaze tarjoaa rajattoman tallennustilan alle viidellä eurolla kuukaudessa.

Lähde: The Verge

***

0:19

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.