Ovatko sormesi aina jäässä? Jatkuva paleleminen voi kertoa myös tästä sairaudesta

Kylmät sormet ovat yleinen vaiva sään viiletessä. Joskus taustalla voi kuitenkin olla sairaus, joka aiheuttaa jatkuvaa palelua. 

Global News -uutissivusto kysyi Toronton Scarboroughin sairaalan lääkäriltä, John Youlta, syitä jatkuvaan kylmyyteen sormissa.

Youn mukaan kylmät sormet voidaan jakaa kahteen kategoriaan: primaariseen ja sekundaariseen. Primaarinen viittaa huonoon ääreisverenkiertoon, ja sekundaarinen voi olla oire diabeteksesta tai muista pahanlaatuisista sairauksista.

Youn mukaan kylmä ilma on yleinen syypää paleluun. Lämpötilan laskiessa verisuonet supistuvat pitääkseen tärkeämmät kehonosat lämpimänä. 

– Ihmiskeho on suunniteltu säilyttämään lämpöä kylmällä säällä. Elintärkeät elimet ovat keskellä kehoa, joten kylmyyden iskiessä suojausmekanismi vähentää ääreisverenkiertoa esimerkiksi sormissa pumpatakseen verta tärkeisiin elimiin. 

Voi olla merkki "valkosormisuudesta"

John Youn mukaan palelevien sormien ja varpaiden taustalla voi kuitenkin joskus olla myös jotain vakavampaa. You kertoo, että kylmät sormet voivat viitata Raynaud’n oireyhtymään.

Terveyskylän mukaan Raynaud’n ilmiö on yleensä tila, jossa jokin ulkoinen tekijä laukaisee erityisesti sormien verenkiertohäiriön. Sen oireena sormet ja varpaat muuttuvat valkoisiksi minuutteja kestävän kohtauksen ajaksi. Siihen voi myös liittyä sormien ja varpaiden hetkellistä tunnottomuutta.

Raynaud’n oiretta kutsutaan myös valkosormisuudeksi. Se on usein vaaraton, mutta kivulias vaiva. Youn mukaan oire on yleisempi naisilla kuin miehillä. 

”Minulla on kahdet villasukat aina päällekkäin”

Global News -sivusto haastatteli myös Kate Artherleytä, 51. Kate asuu Torontossa ja on ammatiltaan neulesuunnittelija. Katella diagnosoitiin Raynaud’n syndrooma, kun hän oli 30-vuotias.

Hän saa nykyisin muutaman kohtauksen päivässä. Katen mukaan kylmyys saa hänen sormensa ja varpaansa aivan jääkylmiksi. Niistä myös katoaa tunto kohtauksen aikana. 

– Se on todella näkyvä vaiva. Käteni ovat silloin aivan valkoiset. Jopa tälläkin hetkellä minun pikkurillini on kalmankalpea, Katie sanoo.

Vanhetessa oire on vain pahentunut.

– Minun täytyy olla entistä varovaisempi. Lokakuusta lähtien minulla on kahdet villasukat päällekkäin… aina huhtikuuhun saakka.

Kotona Kate käyttää sormettomia hansikkaita ja kaksia sukkia päällekkäin. Joskus yksinkertaisetkin asiat, kuten kauppaan meno, käsien pesu kylmällä vedellä tai kokkaaminen voi olla haastavaa.

You kehottaa menemään lääkäriin, jos kylmät sormet vaikuttavat jokapäiväiseen elämään tai oireet viittaavat Raynaud’n oireyhtymään.

– Joillekin ihmisille kylmät sormet ja varpaat voivat olla ohimenevä ilmiö, joka syntyy kylmyydestä, You kertoo.

– Täytyy muistaa erottaa toisistaan talvesta johtuva palelu ja ympärivuotinen, jatkuva palelu.

Terveyskylän mukaan Raynauds’in oireiseen ensisijainen hoito on välttää kylmyyttä ja paleltumista. Oireita voi helpottaa, ja useat oireesta kärsivät pystyvät elämään normaalia elämää. 


***


Allaoleva video kertoo Marian tarinan. Vappuna Marian sormet puutuivat – pian diagnoosina olikin MS-tauti. 

Vappuna Marian sormet puutuivat – pian diagnoosina olikin MS-tauti 4:58

Lue myös:

    Uusimmat