Ovatko kitkoilla ajavat parempia kuljettajia? Nastarengaskuskit aiheuttivat 94 prosenttia talvikelien kuolonkolareista

Ovatko kitkoilla ajavat parempia kuljettajia? Nastarenkaiden osuus kuolonkolareissa 94 prosenttia 3:39
Ovatko kitkoilla ajavat parempia kuljettajia? Kaikista kuolemaan johtaneista talvikelin onnettomuuksista 94 prosenttia aiheutettiin nastarenkailla varustetuilla autoilla.

Ovatko kitkarenkaat turvallisemmat kuin nastarenkaat vai ovatko kitkoilla ajavat parempia kuljettajia? Asiantuntija kertoo, mikä voi selittää vuosien 2011–2020 kuolonkolaritilastoista paljastunutta eroa.

Kerroimme aiemmin tällä viikolla nastarenkaiden olevan yliedustettuina kuolemaan johtaneissa liikenneonnettomuuksissa. Tämä tarkoittaa, että nastarenkaiden osuus kuolonkolareissa on suurempi kuin niiden prosentuaalinen siivu kaikista talvirenkaista.

Vaikka kitkarenkaiden osuus on noussut kuluneen vuosikymmenen aikana 12 prosentista lähes 20 prosenttiin, oli niiden osuus vuosina 2011–2020 tapahtuneista talvikelillä sattuneissa kuolonkolareissa ainoastaan kuusi prosenttia.

Artikkeli jatkuu tilastografiikan alla.

Liikenneturvan tiimipäällikkö Tomi Niemi vieraili tiistaina Viiden jälkeen -ohjelmassa kertomassa, mistä erot voivat johtua. Hän vastasi myös kysymykseen, voiko tilastoista tehdä päätelmän, että kitkarenkaat olisivat nastarenkaita turvallisemmat.

– Ihan näin suoraa johtopäätöstä en lähde vetämään, Niemi sanoo, mutta luettelee useita mahdollisia syitä, jotka voivat selittää ilmiötä.

Mistä nastarenkaiden huomattavasti suurempi suhteellinen osuus kuolonkolareissa voi johtua? Ovatko kitkarenkailla ajavat parempia kuljettajia? Miksi kaikki kitkarenkaat eivät sovellu Suomen olosuhteisiin? Katso asiantuntijan vastaukset artikkelin yläpuolella olevalta videolta.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lue myös:

    Uusimmat