Ouluun puuhataan kotimaista tuulivoimalaa

Ensimmäistä suomalaisvalmisteista tuulivoimalaa puuhataan Ouluun. Oulun Energia hakee lupaa voimalan rakentamiselle Oulun Vihreäsaareen. Rakennustöihin on määrä päästä ensi syksynä. Hankkeen investointikustannukset ovat noin kuusi miljoonaa markkaa.

Hankkeelle tarvitaan rakennusluvan lisäksi Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksen lupa. Suunnitelmaa varten on saatu myönteiset ennakkolausunnot. Voimalan pystytys tapahtuisi tammi-helmikuussa ja käyttöönotto keväällä 2001.

Voimalan teho on yksi megawatti ja arvioitu vuosituotanto 2 600 megawattituntia. Se vastaa 100-120 sähkölämmitteisen omakotitalon tai tuhannen kerrostaloasunnon sähkönkulutusta.

Tuulivoimalan toimittaa uusi, Oulussa toimipaikkaansa pitävä ja pääosin oululaisyritysten omistama yhtiö WinWinD Oy. Suomessa toimivat tuulivoimalat ovat pääosin tanskalais- ja saksalaisvalmisteisia.

Vihreäsaaren tuulimylly edustaa uutta teknologiaa ja on pilottihanke uuden suomalaisen tuulivoimateollisuuden aloittamisessa, kerrotaan Oulun Energiasta. Uutta on muun muassa se, että myllyn pyörimisnopeutta muutetaan tuulen nopeuden mukaan, jolloin hyötysuhdetta matalatuulisilla alueilla voidaan parantaa. Perinteisistä myllyistä poiketen laitteessa ei ole rikkoontumisille alttiita nopeakierroksisia osia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja