Oulun yliopistolla kehitettiin painonhallintaohjelma – osallistujat laihtuivat jopa viisi kiloa

3:24

Oulun yliopisto on kehittänyt painonhallintaohjelman, jonka käyttö sai koehenkilöt laihtumaan noin kahdella kilolla. Parhaat tulokset tulivat, kun kun lisäapuna käytettiin ryhmäohjausta. Tällöin osallistujat laihtuivat keskimäärin lähes viisi kiloa.

– Julkisessa terveydenhuollossa kärsitään resurssipulasta lihavien hoidossa, kertoo Oulun yliopiston sisätautiopin professori ja ohjelman kehittämisessä mukana ollut Markku Savolainen.

Video: Kymmenen vuoden kuluttua joka kolmas nelikymppinen on lihava

Hän on toiminut yli 40 vuotta lääkärinä julkisella puolella. Viimeiset 20 vuotta hän on vaikuttanut lihavuuspoliklinikalla, jossa resursseja ei hänen mukaansa ole tarpeeksi. Savolainen sanoo, etteivät terveyskeskusten tavat hoitaa lihavia ole myöskään kovin tehokkaita.

– Normaalikäytännön mukaan ylipainoinen ihminen menee lääkärille, jossa hänelle tehdään laboratoriokokeita ja käteen annetaan ohjenivaska, jossa kehotetaan laihduttamaan. Tällöin laihdutusta ei tapahdu, Savolainen kertoo.

Savolaisen mukaan ohjelma voi parantaa julkisen terveydenhuollon keinoja auttaa laihduttajia edullisesti, koska internet-pohjainen ohjelma ei vaadi terveydenhuollon ammattilaisen työpanosta.

– Tarkoituksena on tehdä kaikille ilmainen ohjelma, koska lihavuus on kansanterveyden kannalta erittäin merkittävä ongelma, Savolainen sanoo.

Koko maassa sovellus haluttaisiin saada käyttöön noin vuoden päästä, Savolainen kertoo.

Savolainen: Muutamat kilot voivat tuntua pieniltä – koko kansaa katseossa valtavilta

Tutkimuksen mukaan pelkkä Onnikko-laihdutusohjelman käyttö sai osallistujat laihtumaan jopa kaksi kiloa.

Paras laihdutustulos saatiin, kun lisäapuna käytettiin ryhmäohjausta. Tällöin osallistujat laihtuivat keskimäärin lähes viisi kiloa, ja tulokset olivat pysyviä kahden vuoden seurantajakson aikana.

– Muutamat kilot voivat tuntua pieniltä, mutta kun ne koskevat koko kansaa, niin ovat ne valtavia, Savolainen sanoo.

Tutkimukseen osallistui 532 oululaista. He olivat 20–60-vuotiaita ja ylipainoisia tai lihavia. Osallistujien painoindeksi oli 27–35. Tutkimus julkaistiin Journal of Internal Medicine -tiedelehdessä.

Painonhallintaohjelma kiinnittää ruokavalio- ja liikuntaohjauksen lisäksi huomiota myös laihduttajan syömiskäyttäytymiseen.

Ohjelma perustuu suostuttelevaan menetelmään, jossa laihduttajan asenteita ja käyttäytymistä pyritään muuttamaan ilman pakottamista. Laihduttajan käyttäytymistä ohjataan erilaisten tehtävien ja muistutusten avulla, rohkaisemalla, suostuttelemalla ja palkitsemalla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja