Oululainen Sunna kutsuu kotiinsa tuntemattomia viettämään joulua – yksinäinen joulu ahdisti, nyt ei enää: "Koti on vain talo, jos siellä ei ole elämää"

0:27

Oululainen Sunna Oksala päätti kutsua joulupöytäänsä tänä vuonna tuntemattomia ihmisiä, sillä hän ei halua viettää joulua yksin avomiehen menehdyttyä ja lasten ollessa muualla. Kaikki ovat tervetulleita Sunnan luo sellaisina kuin ovat.

"Koti on vain talo, jos siellä ei ole elämää", kirjoittaa Sunna Oksala Facebookissa Oulun puskaradioryhmässä julkaisemassaan kirjoituksessa, jossa hän etsii tuntemattomia henkilöitä viettämään kotiinsa jouluattoa.

– Olen aina ollut jouluahdistusihminen. Nyt ajattelin, että menen tätä ahdistusta vastaan. Kun hyvät hetket saa jakaa jonkun toisen ihmisen kanssa, se tuo valoa elämään, Sunna, 52, kertoo MTV Uutisille.

Joulussa Sunnaa on ahdistanut nimenomaan yksinäisyys. Hän kertoo, että monet joulut ovat kuluneet yksin eri syistä johtuen. Tänäkin vuonna kaikki Sunnan kolme lasta viettävät joulua muualla maailmalla.

Sunna kertoo, että elämänsä parhaimmat joulut hän vietti avomiehensä kanssa, joka kuitenkin menehtyi vuoden 2017 alkupuolella.

Hän liikuttuu muistellessaan viime joulua.

– Olen vellonut surussa. Olen ollut kokonaan itseeni käpertynyt. Tämä on yksi sellainen keino tulla sieltä pois, osallistua tähän elämään ihan eri tavalla ja asenteella. Nyt en enää mene siihen surutietoisuuteen. Elämän pitää jatkua ja elämässä pitää kokeilla uusia asioita ja uskaltaa tehdä, hän sanoo.

"Kunhan tulee sydän täynnä joulua"

Sunna kertoo pyöritelleensä ajatusta tuntemattomien kutsumisesta joulupöydän ääreen jo jonkin aikaa. Nyt siihen oli hyvä sauma, kun lapset ovat viettämässä joulua muualla ja kun hän itse on vasta muuttanut Raahesta uuteen asuntoon entiseen kotikaupunkiinsa Ouluun.

Facebookin välityksellä Sunna etsiikin noin viittä henkilöä, jotka haluavat tulla viettämään hänen kotiinsa jouluaattoa. Sunnan lisäksi vieraita on ottamassa vastaan koira Dalma.

Hän kertoo, että aattona on tarkoituksena ainakin syödä hyvin. Sunna on luvannut laittaa pöydän koreaksi jouluruuilla, luvassa on ainakin joululaatikoita, rosollia, kalaa ja kinkkua kastikkeen kera.

Joulusaunakin lämpiää Sunnan kotona tarvittaessa, loppuohjelma voidaan miettiä vieraiden kanssa yhdessä. Sunna kertoo, että vieraat saavat itse ehdottaa, mitä he toivovat joululta, hän ei aio toimia "tahtipuikon heiluttajana".

Vieraille ei ole mitään velvoitteita tai odotuksia. Sunna kertoo, että hänen pöytäänsä ovat tervetulleita kaikki ikäluokasta, kulttuurista tai tulotasosta riippumatta.

– Jokainen saa olla sitä, mitä on. En halunnut profiloida mitenkään, että pitää olla pienituloinen voidakseen tulla, vaan saa edustaa ihan mitä ihmisluokkaa tahansa. Se ei ole rajoite. Ei kukaan vähävarainen halua tuoda itseään sillä tavalla esille, Sunna pohtii.

– Kunhan tulee sydän täynnä joulua ja ottaa vastaan tämän minun jakamisen teon.

"Nousin ihan lentoon ja innostuin"

Muutaman päivän aikana joulunviettoon on ilmoittautunut varmasti yksi henkilö, jonka Sunna on luvannut myös hakea. Muutamat muut ovat myös osoittaneet kiinnostustaan, ja julkaisu on kerännyt paljon kiitosta Facebookissa.

Sunna kertoo hiukan yllättyneensä, ettei ilmoittautuneita ole tullut vielä enempää. Hän oli jo alun alkaen varautunut, että kaikki halukkaat eivät välttämättä pääsisi.

– Olen luottavainen, että kyllä kaikki osallistujat siihen vielä tulee. Jouluaattoon on vielä aikaa, Sunna sanoo.

Sunna on joulusuunnitelmista jo innoissaan, ja niin ovat olleet myös hänen lapsensa ja ystävänsä. Sunna sai myös perheeltään rahallista tukea ruokahankintojen tekemiseen. Lahjoituksena hän on saanut myös vieraille pienet lahjat.

Sunna toivoo, että jostain saataisiin aatoksi vielä joulupukki.

– Nyt minua ei ahdista joulu enää yhtään. Kun laitoin ilmoituksen Oulun Puskaradioon, nousin ihan lentoon ja innostuin. Sain siitä uutta energiaa ja virtaa. Nyt olen suunnitellut ja tehnyt jo nopeasti jouluvalmisteluita, esimerkiksi käynyt hakemassa kirpputorilta lisää astioita. Tämä on ihan mahtava tunne saada suunnitella ja tehdä. En edes muistanut tällaista olevan olemassakaan, Sunna kertoo.

"Halu saada ihmisiä kokemaan hyviä hetkiä"

Sunna paljastaa, että tuntemattomien ihmisten tapaaminen jännittää häntä ja kuvailee itseään ujoksi luonteeltaan. Tarkoituksena onkin tänä jouluna myös rikkoa omia rajoja.

Aikaisemmin hän ei ole kutsunut tuntemattomia ihmisiä kotiinsa, mutta 1990-luvulla pitäessään pohjoisessa ravintolaa sinne kutsuttiin myös yksinäisiä ihmisiä viettämään joulua. Sunna muistuttaa, että kaikilla meillä on annettavaa toisille ihmisille.

– Mielestäni ihmisten pitäisi tehdä sitä, mihin meidät on luotu ja missä olemme parhaimpia. Itse olen ollut paljon ravintola-alalla ja olen oman perheeni kanssa harjoittanut paljon sitä ruoanlaittoa, hyysään perhettäni ja ystäviäni aika paljon. Haluan sen taidon ottaa käyttöön. Olisihan sitä ollut muitakin tapoja tehdä muille hyvää jouluna, mutta ne eivät ole minun juttujani. Tämä on minun juttuni. Eikä tämä ole hyväntekeväisyysmielellä, vaan tämä on halu saada ihmisiä kokemaan hyviä hetkiä, Sunna toteaa.

– Mistä sen tietää, vaikka tästä tulisi ihan perinne, hän jatkaa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja