Mainos

Mari ostaa joka joulu tuntemattomille lapsille tismalleen samat lahjat kuin omilleen: "En ole mikään enkeli, haluan vain helpottaa omaa pahaa mieltäni"

0:21

Helsinkiläisen Marin hyvää joulumieltä varjostaa joka vuosi ajatus vähävaraisista perheistä ja lapsista, jotka eivät saa kunnollisia joululahjoja. Onneksi suurissa kaupungeissa on keräyksiä, joihin voi viedä lahjoja tuntemattomille. Näihin Marikin osallistuu.

– Olen tehnyt näin nyt kolme vuotta. Huono omatunto ja suru vähemmän etuoikeutettujen lasten joulusta voimistui, kun omat lapseni syntyivät. Kun katselin heidän riemuaan jouluna, tuntui aivan kestämättömältä ajatella, että jotkut lapset jäävät ilman lahjoja tai saavat mitä sattuu.

Tuskaa lisää se, että joulun alla lelumainoksista ei pääse eroon.

– Niitä tulee jokaisella kaupallisella kanavalla lastenohjelmien välissä ja postilaatikosta. On mahdotonta ajatella, että lapset eivät näkisi lelumainoksia ja alkaisi haluta niitä. 

Lahjoihin Mari laittaa saman verran rahaa kuin omien lastensa lahjoihin.

– Tämän olen kopioinut eräältä ystävältäni. Hän kertoi aikoinaan minulle lievittävänsä jouluangstiaan ostamalla muille lapsille lahjoja samalla summalla kuin itselleen. Ajattelin heti, että tuo tapa sopisi minullekin ja siitä asti olen tehnyt niin.

"Ostan kaiken kaksin kappalein"

Mutta mitä Mari sitten ostaa joulukeräykseen? Tämän kysymyksen hän on ratkaissut hyvin yksinkertaisella tavalla.

– Omat lapseni kirjoittavat joka vuosi joulupukille listan lahjatoivomuksistaan. Käytän tätä listaa ja ostan kaiken kaksin kappalein.

– Tänä vuonna listalla on ainakin supervenyvä "slime" Elasti Plasti ja haukkuva ja talutettava lelukoira.

Marin molempien lasten listoilla, ja siis myös lahjoitettavien lejujen joukossa, on myös tämän talven hitti, LOL-pallot.

– Minun mielestäni ne ovat ihan kamalaa muovikrääsää. Pahoittelen jo valmiiksi niiden lasten vanhemmille, jotka meiltä nämä saavat, Mari nauraa.

Lahjoja myös aikuisille

Marin lahjapussiin päätyy joka vuosi muutama lahja myös aikuisille.

– Pyrin ostamaan jotain sellaista, josta on iloa, mutta joka on vähän luksuksempaa ihmiselle, jonka pitää säästää kaikesta. Miehille en oikein tahdo keksiä mitään, omalle miehellenikin ostan tavallisesti kirjan ja liput johonkin kulttuuritapahtumaan, mitkä ovat aika vaikeita lahjoja tuntemattomille.

– Aikuisille naisille on paljon helpompi keksiä sellaista, joka sopii kaikille. Tänä vuonna esimerkiksi ostin jo aiemmin syksyllä alennuspäiviltä saman ripsivärin ja kasvovoiteen, joita itse käytän ja mukaan laitan pörröiset sukat tai rasian omia lempisuklaitani.

"Haluan helpottaa omaa huonoa omaatuntoani"

Mari on tavallinen keskituloinen suomalainen, jonka perheellä on asuntolainaa ja jonka korttiluotot on välillä vedetty tappiin. Tässä jutussa hän haluaa esiintyä pelkällä etunimellään, koska ei toivo jokavuotisesta lahjaperinteestään minkäänlaista kunniaa.

– Periaatteessa teen tätä oman itseni vuoksi, en ole mikään enkeli. Haluan vain helpottaa omaa pahaa mieltäni ja huonoa omaatuntoani ajattelemalla, että teen edes jotain. Enkä edes keksinyt tätä itse, vaan kuten sanoin, aloin kopioida kaverini tekemisiä.

Mari toivoo, että kaikki, joiden taloudellinen tilanne vain antaa periksi, tekisivät osansa vähävaraisten joulunvieton helpottamiseksi.

– Toivon, että joku muukin, joka lukee tämän jutun, päättää antaa edes yhden lahjan tuntemattomalle jouluavun tarvitsevalle. Tai laittaa rahaa joulukeräykseen. Sitä harvempi jää ilman lahjoja, mitä useampi meistä avaa kukkaronnyörejään. On ihan kerta kaikkiaan kamalaa, että Suomessa on ihmisiä, jotka eivät saa yhtään joululahjaa. Ja erityisesti, jos nämä ihmiset ovat lapsia, Mari sanoo.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja