Osaatko valita lampun oikein? Arjen energiansäästö on vaivatonta

Maailman suurin ilmastotapahtuma Earth Hour sammuttaa valot lauantai-iltana tunniksi. Samalla, kun kääntää katkaisinta ilmaston puolesta, voi arvioida valaistuksen osuutta energiankulutukseen kotona. Arjen ilmastoteot voivat olla pieniä, mutta silti vaikuttavia ja kannustavia, energianeuvojat muistuttavat.

Valaistuksen energiatehokkuus on parantunut ja sen osuus kotitalouksien sähkönkäytöstä on viime vuosina pienentynyt. Entistä laajemmasta valikoimasta kuluttaja voi valita kotiin kestäviä lamppuja ja valaisimia, jotka kuluttavat aiempaa vähän energiaa. Palauttamalla rikkoutuneet laitteet kierrätyspisteisiin varmistaa, että materiaalit saadaan talteen ja uudelleen käyttöön.

– Hyvää valoa saa entistäkin energiatehokkaammin, kun valitsee lamput ja valaisimet huolellisesti. Asianmukainen valaistus varmistaa turvalliset ja terveelliset olosuhteet kotiaskareisiin, ja valolla luodaan tunnelmaa kotiin, muistuttaa Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski.

Unohda watit, valitse valoa!

Ledi on paras valinta useimpiin käyttötilanteisiin: se syttyy välittömästi ja oikein valittuna tuottaa valoa energiatehokkaasti. Hyvälaatuinen ledi myös kestää ja on huomattavan pienen energiankulutuksen ansiosta käyttökustannuksiltaan edullinen vaihtoehto.

Hehkulamput ostettiin tehon eli wattien perusteella. Nyt lamput kannattaa valita lumen-arvon perusteella.

– Unohda watit ja valitse lamppu sen tuottaman valon määrän mukaan. Jos olet tottunut ostamaan 60-wattisia hehkulamppuja, hanki nyt ledi tai energiansäästölamppu, jonka valovirta on vähintään 800 lumenia, Suur-Uski sanoo.

Tutki pakkausmerkinnät, niin tiedät mitä ostat

Parasta vastinetta rahoilleen saa, kun valitsee lampun yksilöllisesti valaistavan tilan ja valaisimen mukaan. Lamppupakkauksen merkinnät antavat olennaista tietoa tuotteen ominaisuuksista ja kestosta, joten se kannattaa aina tutkia huolellisesti.

Nyt myös uusilla kodin valaisimilla on energiamerkintä, josta voi varmistaa, että energiatehokkaimmat lamput soveltuvat valaisimeen.

– Toisaalta osassa uusia valaisimia on kiinteät lamput, joita ei voi vaihtaa. Niiden rikkoutuessa koko valaisin on vaihdettava uuteen. Uudesta energiamerkinnästä ilmenee sekin, mikäli valaisimessa on kiinteä lamppu tai valaisinpakkauksessa on mukana lamppu, kertoo Päivi Suur-Uski.

(MTV LIFESTYLE – STT)

Lue myös:

    Uusimmat